Dette fornøyelige bildet sto opprinnelig på trykk hos oss torsdag 10. mars 1983. Da hadde det vært stor aktivitet på Ramfjordisen, både over og under vannflaten.

LES OGSÅ: Omstridt kvinne langt forut sin tid

Einar Arnesen som fanget fisken på bildet, en torsk på over 20 kilo, måtte fastslå at hullet han hadde saget seg ble for lite. Derfor måtte han tilkalle hjelp for å holde fisken, samtidig som han selv forsøkte å utvide hullet.

Opp i solskinnet

– Alle optimistiske spådommer da hullet i isen ble laget røk ganske ettertrykkelig, og hjelp måtte tilkalles for å hugge mye større hull da torskekjeften stakk opp i solskinnet, skriver vår journalist, Odd Magnus Hansen, på Ramfjordisen.

LES OGSÅ: Liv og røre på Pikeskolen

Da det nærmest korket seg fullstendig i ishullet, måtte to hull bores på hver sin side, og det imellom hogges ut. Arbeidet viste seg å være verdt innsatsen.

– Overfor «Tromsø» blir det med grunn til pålitelighet hevdet at dette må være årets største i Ramfjorden, fortsetter journalisten.

Ikke vet vi hvorfor lille Lise Marie brukes for å illustrere størrelsen på fisken, men vi får vel anta at man hadde gått tom for fyrstikkesker.

Liv i Ramfjord

Ifølge Ishavskysten friluftsråd har Ramfjordisen lenge vært «en viktig attraksjon og møteplass, og har hatt betydning for rekreasjon og matauk i generasjoner, « og er i dag et av Tromsøområdets viktigste friluftsområder. Isen legger seg over fjorden som oftest tidlig i november og blir liggende til i mai. På vårparten har Ramfjord Fiskelag de siste fem årene arrangert isfiskekonkurranse der.

– For masse år siden, før jeg ble født, var det en lignende konkurranse i fjorden. Og vi i fiskelaget ønsket å ta dette opp igjen og dermed lage litt liv i Ramfjord. Det er et veldig uformelt og artig arrangement, sa Trond Pedersen, leder for Fiskelaget, til iTromsø i forkant av fjorårets arrangement.

Storfisker

Det er ikke bare laget som benytter seg av isen. Den benyttes også av barnehager og dykkerklubber. Ansatte ved Norsk Polarinstitutt har også benyttet seg av Ramfjordisen for øving i forkant av polekspedisjoner.

LES OGSÅ: Førsteklassingene herjet i Losjen

Men tilbake i 1983 var det imidlertid bare én ting som sto i hodene på: å slå Arnesens årsbeste.

– Fortsetter dette været kan saktens flere aspirere til tittelen storfisker. Bare i Sørbotn ble det i går pilket fra en 10–12 hull, avslutter vår Ramfjord-korrespondent.

STORFISKER: Einar Arnesen, til venstre for torsken, sto for årsbeste på Ramfjordisen hittil i 1983. Lise Marie (lengst til høyre) beundrerfisken hun snart skal måles opp mot. Foto: Odd Magnus Hansen