SENTRUM: Nav har en årlig jobbmesse i Tromsø hvor arbeidssøkere og arbeidsgivere kan møte hverandre.

En av dem som er på årets messe, er Faith Mngor. Etter et år på arbeidsmarkedet begynner hun å bli frustrert.

Får ikke jobb

– Jeg har bodd i Tromsø i ett år nå, men har ennå ikke fått meg jobb. Jeg har lært meg norsk og søkt på mange jobber, men jeg blir aldri oppringt, sier hun.

Selv om Mngor er utdannet lege, får hun ikke engang jobb som ufaglært helsearbeider i Norge.

– Jeg har søkt Helsedirektoratet om å få godkjent utdanningen min fra Ukraina, men de har veldig lang behandlingstid. Jeg kunne godt jobbet som ufaglært helsearbeider, men engang ikke på sykehjem får jeg meg jobb. Det er frustrerende å søke på jobb etter jobb, uten engang å bli oppringt. Det er bare trist, sier hun.

Krysser fingrene

Mngor håper at jobbmessen kan sette henne i kontakt med en arbeidsgiver.

– Det er fint å møte arbeidsgivere ansikt til ansikt. Jeg har fått god kontakt med to av dem her, så jeg krysser fingrene for at jeg kan få meg jobb hos en av dem, sier hun.

– Jobbmessen fungerer

Riikka Rytinki er rekrutteringsrådgiver på Nav og ansvarlig for jobbmessen.

– Hensikten er at arbeidssøkere og arbeidsgivere får møte hverandre, og målet er jo at folk blir ansatt og kommer seg ut i arbeid.

– Fungerer slike messer?

– Ja, det er tilbakemeldingen vi får fra både arbeidsgivere og arbeidssøkere. I fjor var det 10 bedrifter til stede, og i år er det 20, så interessen er der. En time etter at vi åpnet messen hadde allerede 200 vært innom, og vi håper å nå 500 i løpet av dagen.

– Vi pratet nettopp med en kvinne som har medisinutdanning fra Ukraina, men som nå har gått arbeidsledig et helt år i Tromsø, og får ikke engang ufaglært helsearbeid. Hva tenker du om det?

– Det er veldig trist. Det stilles høye krav til godkjenning av helseutdanning i Norge, men all den tid det er så høy etterspørsel etter folk i helsesektoren, er det rart at hun ikke får seg noen form for arbeid. Samtidig er det mange leger i Norge fra Øst-Europa som får godkjent utdanningen sin om man tar noen ekstra fag, så det kan jo også være en løsning, sier Rytinki.