Brudvik som er spesialist i allmennmedisin og professor ved Universitetet i Bergen, har arbeidet med barn og fallulykker siden 1998. Likevel blir hun tydelig overrasket da hun hører om saken fra Tromsø.

– Det må ha vært spesielle forhold som har dempet energien i fallet til det lille barnet i denne saken, sier Brudvik til iTromsø.

Hodeskader

Da barn har et relativt stort hode i forhold til kroppen, får de oftere hodeskader enn voksne. De faller riktignok på en mykere måte, men er ikke like flinke å ta seg for ved mindre fall.

– Samtidig er jo skallebeinet mykere og på grunn av at de yngste barna har åpne områder – fontaneller – og linjer – suturer – mellom beindelene blir hele skallen mer plastisk og kan gi mer etter. Derfor tåler de kanskje bedre slike støt enn voksne, men faren for at hjernen skades er likevel stor, forklarer hun.

Små barns hjerner tåler for eksempel dårligere at hodet blir ristet fram og tilbake enn voksne.

Ifølge professoren er fall-, druknings-, brann- (skålding) og trafikkulykker de viktigste dødsårsakene for små barn. Derfor er forebygging grunnleggende i arbeidet med å redusere disse.

Forebygging

– Alderen mellom 0 til ett år er veldig utsatt. Da utvikler barnet seg raskt fra å ligge i ro, snu seg rundt, krabbe, reise seg, til å og klatre og ettåringer er jo som kjent nysgjerrige. Hvis foreldrene ikke er observante eller forutseende kan alvorlige situasjoner oppstå. Vi har sett at mange ulykker skjer i situasjoner der foreldrene er travelt opptatt med noe annet og når omgivelsene forandrer seg som under flytting eller på besøk hos andre. Det er viktig at foreldrene har et forsprang på barna, forklarer Brudvik.

Hun antyder videre at kommunene burde spille en større rolle i dette forebyggingsarbeidet.

– Ved å øke tid og ressurser til våre helsesøstre slik at de kan bruke mer tid til å informere om skadeforebygging ved ulike alderstrinn, ville mye blitt bedre. Helsesøstre er i den unike posisjonen at de møter nybakte foreldre på hjemmebane når de er på hjemmebesøk. Der har de anledning til å vurdere potensielle farer og gi råd. Det er også viktig å sikre at informasjonen blir forstått av fremmedspråklige foreldre som ofte må forholde seg til veldig mye nytt. Andre etater burde også involvert seg slik at boliger til småbarnsfamilier blir kontrollert i forhold til både sikrede vinduer, trapper, varmtvann og brannfare, avslutter hun.

Trygt lokalsamfunn

I 2013 fattet Byrådet i Tromsø vedtak om å bli en del av «Trygge lokalsamfunn» som er en Internasjonal ordning i regi av Verdens helseorganisasjon, for å forebygge ulykker og skader i lokalsamfunn. Ordningen har til hensikt å tilby norske kommuner verktøy og veiledning som kan bidra til å forebygge alvorlige ulykker og personskader. Harstad ble i 1994 det første sertifiserte trygge lokalsamfunnet i landet.