All ære til gresk salat, fetaost, tzatziki og souvlaki – det er den lune, kanelduftende auberginegratengen som i hvert fall får meg til å si efharistò.

Som all annen tradisjonsmat så har moussaka et vell av oppskrifter, men for min del så må retten inneholde lammekjøtt for å score toppoeng – og det er det i denne versjonen. Du kan selvfølgelig bruke biffdeig også, men da blir den ikke like god.

Hvorvidt man trenger poteter er opp til årstid og smak, men med tanke på været så langt i sommer, så kan kanskje «vintervarianten» med poteter være på sin plass.

Moussaka

750 g hakket lammekjøtt

1 dl olivenolje

2 gule eller røde løk

4 fedd hvitløk

2–3 dl tørr rødvin

3 ss tomatpure

1 boks hermetiske tomater

(1 dl kjøttkraft)

1 kanelstang

6 nellikspiker

10 korn allehånde

3 laurbærblader

Salt, pepper, tørket oregano

Hakk lammekjøttet fint eller kjør det i en kvern. Ikke bruk mikser, da risikerer du at kjøttet blir seigt. Bruk eksempelvis bogkjøtt eller skiver at lammelåret. Finhakk løk og hvitløk.

Fres først løk, så hvitløk og til sist lammekjøtt i olivenoljen. Når kjøttet er ganske «tørt», har du i resten av ingrediensene.

4–5 mellomstore auberginer

4–5 mellomstore poteter

Rikelig med salt og olje

Skjær aubergine på langs i 1,5 cm tjukke skiver. Strø salt på dem (NB! Viktig) og legg i et dørslag og la saltet trekke ut væske og bitterstoffer i en halvtime.

Skyll vekk saltet og tørk godt. Stek skivene i varm panne til de får fin farge.

Skrell og skiv potetene i 1/2 cm tjukke skiver.

50 g smør

50 g hvetemel

1 l melk

50 g revet pecorino-ost

2 eggeplommer

Salt, pepper, revet muskat

Smelt smør og rør inn hvetemel. Fres i to-tre minutter før du rører inn melken hurtig slik at sausen ikke blir klumpete.

La småkoke i fem-seks minutter før du tar sausen av platen og rører inn osten. Det skal helst være en sauemelk-ost som pecorino (eller aller helst Kefalotyri fra Hellas), men man kan også bruke parmesan.

Pisk eggeplommene og rør dem inn i sausen mens du visper kraftig. Det siste er viktig – ellers blir sausen omelett ...

Smør en ildfast form og legg lagvis aubergine, kjøttsaus, poteter, kjøttsaus osv. Det skal være et lag aubergine øverst.

Hell så sausen over og stek i ovn i en time på 200 grader.

Og nå kommer det vanskeligste – du må vente minst en halv time til moussakaen har satt seg ...

I glassene passer både rødt og hvitt vin – eksempelvis en italiensk tørr og hvit Verdicchio eller en frisk Barbera dÁlba.

Kalí órexi!