De siste årene har det vært en markant økning i disiplinærsaker ved UiT–Norges arktiske universitet. Av 29 saker som kom opp endte 20 med reaksjoner fra UiT, noe som er rekordmye.

– Ja, det har vært en stor økning de siste årene. Vi ønsker jo ikke at det skal være slik. Det er mange saker, og de fleste gjelder skriftlige eksamener, sier studiedirektør Heidi Adolfsen til iTromsø.

Plagiering

Nesten samtlige av de 25 disiplinærsakene ved UiT gjaldt plagiering ved hjemmeeksamen. Slike plagieringsforhold avdekkes som regel når eksamensoppgavene blir kontrollert i tekstgjenkjennelsesprogrammet Ephorus.

– Man kan si at i forhold til antall eksamensavleggelser er det få fuskesaker. Vi ønsker selvsagt å forebygge det, og det må vi ha enda mer fokus på, sier Adolfsen.

Mange utlendinger

En stor utfordring har vært utenlandske studenter. 11 av fuskesakene omhandlet fremmedkulturelle studenter. I disiplinærsakene har det kommet fram opplysninger om betydelige utfordringer som følge av manglene språkkompetanse, faglig forståelse og innsikt i forhold til regler om kildebruk.

– Det handler i første omgang om forventningene til våre regler og systemer, som nok ikke er kommunisert godt nok ut. Det gjelder særlig sitering og kildebruk, som er annerledes på norske universiteter enn andre plasser. De fleste utenlandske studenter kommer inn på masternivå, så her har vi en utfordring som vi må bli bedre på, sier Adolfsen.

Får ofte ny sjanse

I seks av disse 11 sakene ble studentene frifunnet.

«Det er svært viktig at universitetet tar veiledningsplikten overfor utenlandsstudenter på alvor. At så mange av fuskesakene gjelder utenlandsstudenter, kan tilsi at en del uav dem har et særskilt behov for opplæring i reglene om kildebruk», står det i klagenemndas årsrapport.

En annen utfordring er førsteårsstudenter.

– Det er særlig der vi oppdager fusketilfeller. Det er veldig strenge reaksjoner hvis en student blir utestengt, og da kan de ikke ta eksamener ved noen norske universiteter, sier Adolfsen.

Hun mener det er på forebyggingssiden at UiT har den største jobben for å stoppe eksamensfuskingen.

– Vi må være veldig klar på hva kravene er når det gjelder levering av oppgave og også enda tydeligere på hva konsekvensene kan være om man blir tatt for fusk. Dette er et kontinuerlig arbeid, som vi må bli flinkere på, sier Adolfsen.

Tre forfalskninger

I tillegg har UiT hatt tre disiplinærsaker etter forfalskning av opptaksdokumenter. To av sakene gjaldt utenlandske studiesøkere.

– Å forfalske vitnemål er ekstremt alvorlig. Men om dette er studenter som har blitt luket ut i opptaksprosessen eller blitt oppdaget senere, har jeg ikke oversikt over. Der har vi dog et kontinuerlig og godt samarbeid med andre universiteter og gode rutiner for å oppdage det, sier Adolfsen.