I april skrev iTromsø at en tidligere ansatt i Tromsø Havn hadde varslet kommunen om uregelmessigheter som havnedirektøren skal ha stått bak. Vedkommende valgte å gå direkte til Kontrollutvalget med saken.

Ba om innsyn

Halvar Pettersen stilte seg uforstående til den anonyme bekymringsmeldingen som blant annet omhandlet brudd på regelverket rundt offentlige anskaffelser.

gransker: Administrerende direktør i KomRev Nord, Lars-André Hanssen, bekrefter at de gransker påstandene om brudd på regelverket ved offentlige anskaffelser.

For å finne ut mer om saken, valgte Pettersen å be om innsyn i dokumentene. Det nektet Kontrollutvalget – kommunens interne kontroll- og tilsynsorgan.

Anket avgjørelsen

Havnedirektøren var ikke fornøyd med avslaget og anket saken til fylkesmannen. Nå har utvalget valgt å bøye av og gir likevel Pettersen og Tromsø Havn fullt innsyn.

LES OGSÅ: Slik blir den nye havneterminalen

Leder i Kontrollutvalget, Rolleiv Lind, bekrefter dette:

– Etter en helhetsvurdering og i lys av fylkesmannens syn på saken, var vi oversendt sakspapirene til det kommunale foretaket.

endret: Leder i Kontrollutvalget, Rolleiv Lind, endret mening og oversendte sakspapirene til Tromsø Havn.

Startet granskning

– Samtidig har vi bedt vårt interne revisjonsselskap, KomRev Nord, om å granske påstandene i bekymringsmeldingen som omfatter brudd på rutinene for anbud og innkjøp, sier Rolleiv Lind.

Administrerende direktør Lars-André Hanssen i KomRev Nord, sier at arbeidet allerede er i gang.

Konkluderer i høst

– Vi har fått oversendt aktuelle dokumenter. På grunn av ferieavvikling, kan jeg ikke si hvor langt arbeidet er kommet. Men vi regner med å ha en konklusjon på plass i løpet av høsten, sier Hanssen.

Halvar Pettersen presiserer at det er selskapet som granskes og ikke han.

Gode rutiner

– Vi mener å ha gode rutiner for innkjøp. Skulle derimot KomRev Nord konkludere annerledes, er det uansett mitt ansvar. Da må vi foreta justeringer slik at vi er innenfor regelverket.

Hva angår innsynet i bekymringsmeldingen, sier Pettersen at han er fornøyd med avgjørelsen. Det gjør at Tromsø Havn – i detalj – får vite innholdet samt få kjennskap til hva kommunen og Kontrollutvalget har sagt om saken.