LUNHEIM: En av Italias vakreste byer ble svært hardt rammet av jordskjelvet i forrige måned.

Amatrice – en liten fjellandsby cirka tre timers kjøring fra Roma – ble mer eller mindre utslettet og over 200 av byens cirka 2.700 innbyggere mistet livet.

Før jordskjelvet var byen mest kjent for en spesiell pastasaus – suga all'amatriciana – og det er denne vi skal lage i ukas matspalte.

Støtte fra kokker

Og vi er ikke alene. Rundt om i hele Europa har kokker og restauranter laget sausen og solgt den til inntekt for hjelpearbeidet etter jordskjelvet.

Blant annet har kjendiskokk Jamie Oliver servert retten på sine restauranter – og sendt inntektene til det italienske Røde Kors.

Dere kan – som jeg – donere penger til deres arbeid via nettstedet www.cri.it om dere vil.

Sauegjeter-mat

Suga all'amatriciana er en rett som har sin opprinnelse i fjellene rundt Amatrice. Som mange andre italienske klassikere er det fattigdom, oppfinnsomhet og enkle råvarer som er opphavet. Suga all'amatriciana ble «oppfunnet» av sauegjetere som var nødt til å bruke det de hadde tilgjengelig.

Egentlig skal lages med en type kjøtt som heter guanciale – eller tørket grisekjake – men det er det svært vanskelig å få fatt i her til lands, så i de fleste oppskrifter brukes italiensk bacon – pancetta. Og det brukes IKKE parmesanost – det skal være sauemelkosten pecorino som blandes rikelig inn og gir en skarpere smak til pastasausen.

Pasta all'amatriciana

500 g spagetti eller bucatini

300 g guanciale eller pancetta

200 g pecorinoost

1 boks hermetiske tomater

2 ss chiliflak

1/2 løk

2–3 fedd hvitløk

Salt, sort pepper, persille

* Skjær kjøttet i strimler og stek det sprøtt i litt olje i en stekepanne. Ta opp kjøttet og sett til side.

* Skjær løk i tynne «båter» og stek sammen med finhakket hvitløk i stekefettet fra kjøttet. Når løken har fått farge blander du inn tomater, chiliflak, salt og pepper. La tomatene koke i cirka 15 min.

* Kok pasta (helst hjemmelaget, du finner oppskrift og metode på nettet) i saltet vann, og bland denne godt med tomatsausen.

* Bland deretter inn pecorinoosten – og til sist strør du over kjøtt og persille.

Jeg serverte en lettere Chianti til retten, men en litt kraftig hvitvin fra Campagna vil også passe godt.

Buon appetito!