LUNHEIM: En av Italias vakreste byer ble svært hardt rammet av jordskjelvet i forrige måned.
Amatrice – en liten fjellandsby cirka tre timers kjøring fra Roma – ble mer eller mindre utslettet og over 200 av byens cirka 2.700 innbyggere mistet livet.
Smak-festivalen vil løfte fram unge kokker
Før jordskjelvet var byen mest kjent for en spesiell pastasaus – suga all'amatriciana – og det er denne vi skal lage i ukas matspalte.
Støtte fra kokker
Og vi er ikke alene. Rundt om i hele Europa har kokker og restauranter laget sausen og solgt den til inntekt for hjelpearbeidet etter jordskjelvet.
Blant annet har kjendiskokk Jamie Oliver servert retten på sine restauranter – og sendt inntektene til det italienske Røde Kors.
Dere kan – som jeg – donere penger til deres arbeid via nettstedet www.cri.it om dere vil.
Sauegjeter-mat
Suga all'amatriciana er en rett som har sin opprinnelse i fjellene rundt Amatrice. Som mange andre italienske klassikere er det fattigdom, oppfinnsomhet og enkle råvarer som er opphavet. Suga all'amatriciana ble «oppfunnet» av sauegjetere som var nødt til å bruke det de hadde tilgjengelig.
Lokker med tidenes billigste restaurantmåltider
Egentlig skal lages med en type kjøtt som heter guanciale – eller tørket grisekjake – men det er det svært vanskelig å få fatt i her til lands, så i de fleste oppskrifter brukes italiensk bacon – pancetta. Og det brukes IKKE parmesanost – det skal være sauemelkosten pecorino som blandes rikelig inn og gir en skarpere smak til pastasausen.
Pasta all'amatriciana
500 g spagetti eller bucatini
300 g guanciale eller pancetta
200 g pecorinoost
1 boks hermetiske tomater
2 ss chiliflak
1/2 løk
2–3 fedd hvitløk
Salt, sort pepper, persille
* Skjær kjøttet i strimler og stek det sprøtt i litt olje i en stekepanne. Ta opp kjøttet og sett til side.
* Skjær løk i tynne «båter» og stek sammen med finhakket hvitløk i stekefettet fra kjøttet. Når løken har fått farge blander du inn tomater, chiliflak, salt og pepper. La tomatene koke i cirka 15 min.
* Kok pasta (helst hjemmelaget, du finner oppskrift og metode på nettet) i saltet vann, og bland denne godt med tomatsausen.
* Bland deretter inn pecorinoosten – og til sist strør du over kjøtt og persille.
Finsk pølsesuppe
Jeg serverte en lettere Chianti til retten, men en litt kraftig hvitvin fra Campagna vil også passe godt.
Buon appetito!