Bladet Tromsø noterer denne rekorden, hvis det er dét det er, onsdag 7. september 1983 og vi hyller da Jakobsens bragd som en «rekord det står respekt av» for en 82-åring.

Fin søndagstur

Hovedpersonen selv tar heller lett på det hele. Han hadde tross alt bare gått en fin søndagstur, selv om han måtte innrømme at det var en viss forskjell mellom å gå opp Tinden og hans vanlige søndagstur rundt Sydspissen.

Selv skulle han imidlertid ha ønsket at han hadde husket riktig skotøy.

– Jeg hadde ikke utstyrt meg med fjellsko, og på de glatte steinene var det til tider ubehagelig å ta seg fram. Men noen trøtthetstegn eller lyst til å snu hadde jeg aldri, sa Jakobsen til «Tromsøs» journalist, Bjørn Arne Johannessen.

Sjekk huskelista

Det kan synes som om Jakobsen burde ha sjekket huskelista før han gikk på fjelltur sammen med datteren Aud Schreuder. Ikke bare hadde han glemt fjellsko. Nista var heller ikke med.

– Når jeg først har spist en god frokost, så spiser jeg ikke igjen før middag. Vi tok en liten kaffepause på toppen av Tinden, men ellers gikk vi hele tiden, forklarte Jakobsen.

Så da kan det synes som om fjellskoene var en ren forglemmelse, mens nista ble glemt med overlegg.

Dette var selvfølgelig ikke første gangen Jakobsen gikk opp til Tromsdalstinden, og han aktet tydeligvis ikke å la dette bli den siste:

Fulgte i farens fotspor

– Jeg har vært på Tinden et utall av ganger siden jeg var ung. Gjerne flere ganger for året. Blir det godvær utover høsten kan det godt hende at det blir flere fotturer til toppen av dette nydelige fjellet.

Helge Jakobsen var sønn av stortingsrepresentant Anton Jakobsen (1874–1983) som også regnes som «Ishavskatedralens far». Da må vel i så fall Helge Jakobsen være «Ishavskatedralens halvbror».

Jakobsen har i hvert fall vært en viktig figur innenfor byens handelsstand og dens politiske liv. Ikke bare var han med på å stifte Tromsø Unge Venstre i 1928, men satt også i bystyret i to omganger. I 1961 fulgte han i farens fotspor da han ble valgt inn på Stortinget. Han ble deretter gjenvalgt i 1965 og 1969.

Mon tro hvor han trivdes best? På maktens tinder eller Tromsdalstinden?

Vet du om noen over 82 år som har gått opp Tinden? Tips oss!