– Man trenger ikke være professor i statsvitenskap for å forstå det. Det er helt håpløst dårlig politisk håndverk, sier Kjell Arne Røvik, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved UiT – Norges arktiske universitet.

Les mer: Dette svarer fylkesleder i Troms Frp

Les mer: Fratatt medlemskapet i to år

– Heller bensin på bålet

Dersom hensikten med suspenderingen av Skogman skulle være å løse en konflikt, mener Røvik at partiet ikke kunne trådt mer feil.

– Det virker akkurat mot sin hensikt. De heller bensin på bålet, i stedet for vann. Det fyrer opp og styrker frontene i partiet. Bedømt som forsøk på konfliktløsning står det til rent stryk, sier han.

Les mer: Tromsøs Frp-leder: Feil å suspendere Skogman

– Brutalt

I mai ble det kjent at Skogman ble rammet av brystkreft. Dette er noe hun har vært åpen om siden første stund. Hennes vanskelig personlige situasjon understreker bare brutaliteten i suspenderingen, mener Røvik.

Les også: Derfor nektet Anni Skogman å undertegne avtalen

– Det er en brutalitet som faktisk er nokså sjelden vare i norsk politisk kultur, iallfall i nyere tid. Rent partitaktisk i forhold til velgerne, er suspensjonen sannsynligvis også en katastrofal feilvurdering. Folket – også de aller fleste Frp-ere – vil flokke seg om Anni Skogman, som vil få all sympati. Hun kan bare sitte musestille og observere de fatale konsekvensene av selvskuddet fra partiledelsen, mener Røvik.

– Det spesielle er jo at det er et indre oppgjør i partiet som foregår nærmest i full offentlighet, legger han til.

Les mer: Nekter å kommentere utkastelse

Opprørt

Han beskriver videre Frp-ledelsen i Troms som «politisk umoden».

– Det er bare ikke drevne politikere som gjør sånt, sier han.

– Jeg ble opprørt da jeg så nyheten om Skogman, og jeg tror faktisk jeg har selskap av resten av Tromsøs befolkning.