LUNHEIM: Dette er tredje uka på rad vi kjører en lammerett her i matspalten, men det får stå sin prøve. Når lammekjøttet er på sitt aller beste, ville det være en direkte synd å ikke bruke det for alt det er verdt.
Rullet lammeside
Ukas matspalte vil bli av det mer eksotiske slaget, for i ukas rett skal vi lage en egen karriblanding fra grunnen av – en kryddermiks som vil gi en fantastisk smak til lammekjøttet.
Karriblanding
1 ts fennikelfrø
1 ts kumminfrø
1–2 ts kardemommekapsler
1–2 ts svarte pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 ts svarte sennepsfrø
1 ts bukkehornskløver
3 laurbærblader
1/4 muskatnøtt
3–4 cm kanelstang
1–2 ts gurkemeie
1–2 ts chilipulver
Legg alle krydderne unntatt chili og gurkemeie i en tørr stekepanne. Varm til det begynner å ryke litt, rør rundt hele tiden slik at krydderne ikke svir seg. Etter to-tre minutter i panna legger du alt sammen i en mini-mikser og kjører krydderne til et fint pulver. Om det fortsatt er litt «klumper» i pulveret, kan du knuse det i en morter til slutt. Bland inn chili og gurkemeie. Ha over på glass – krydderblandingen beholder «futten» i et par-tre uker.
Lammekarri
750 g lammekjøtt
4 gulrøtter
1 stor løk
3 fedd hvitløk
300 g kikerter
3–4 ts karriblanding
2 bokser hermetiske tomater
Salt
Fres hakket løk – og etter hvert hvitløk – i litt olje eller klarnet smør. Når løken begynner å bli gylden, strør du over krydderblandingen og fortsetter å frese i to-tre minutter. Hell på tomater og la koke i ti minutter.
Legg lammekjøtt i terninger, gulrøtter i biter og utvannede kikerter i en gryte. (Bruker du ferdigkokte bønner – legg dem i gryta etter halve tiden). Hell over tomatsausen og bland godt. Sett inn i ovn på 150 grader og la stå i tre timer.
Basmati-pilaff
2 dl tørr basmatiris
5 dl vann
1/2 finhakket gul løk
1 ts av henholdsvis gurkemeie og kummin
25 g smør
50 g finhakkede aprikoser, fiken og mandler.
Vask basmatirisen og la den renne av. Fres finhakket løk, gurkemeie og kummin i smøret. Rør inn risen, bland godt og hell på vann. Kok til risen er ferdig. Rør rundt med en gaffel og blant inn frukt og nøtter.
Lyst indisk øl i glassene er en skikkelig innertier.
Vel bekomme!