Roar Dons har sakte, men sikkert klatret på skattelistene. Etter fjoråret kan han skilte med en formue på over 220 millioner kroner. Han bidro også med nesten to millioner skattekroner, mens nettoinntekten er så som så.

Næringsmiddel

AS Pellerin har sitt hovedsete på Strandtorget og ga i sin tid folk smør på brødskiven gjennom Tromsø Margarinfabrikk. Men da tiden innhentet bedriften, ble eiendomsmassen redningen. I dag har Dons – som eneeier – rundt 100.000 kvadratmeter som gir inntekter i størrelsesorden 50 millioner kroner årlig – en sum som vokser fra år til år.

Leibach-perioden

Lederskiftet i det som i dag er eiendomsselskapet, var en lang prosess. Fra å knekke opp stive nakker, ble unge Dons eiendomsforvalter mot slutten av 80-tallet.

Til tross for at 62-åringen har full eiermessig kontroll, har han valgt å overlate den daglige styringen til andre. Derfor er det mange som kaller tiden før og etter årtusenskiftet for Leibach-perioden. Da styrte Alf Leibach Pellerin-skuten og økte porteføljen betydelig.

Fra p-plass til torg

Roar Dons har alltid engasjert seg i byen – spesielt sørbyen. Derfor var han sentral da Strandtorget – som var en parkeringsplass og tilholdssted for byens drosjer – ble omgjort til torg. Han engasjement gjorde at daværende «Tromsø» tildelte han Trivselsprisen i 1987 for initiativet.

Hotellplanene

Eiendomsmassen til Roar Dons på Strandskillet og langs kaikanten var alt annet en rasjonell. Derfor fremmet han planen for et hotell på arealene. I dag ruver The Edge i sørbyen – et prosjekt som ble fullført med gode samarbeidspartnere.

Om ikke lenge utvides og moderniseres bygget i Storgata 25. Der skal AS Pellerin og Roar Dons bruke rundt 300 millioner kroner i to etapper.

Mot 100.000 til

I tillegg sitter dagens direktør, Kenneth Bless, på ytterligere syv andre utbyggingsprosjekt som i sum vil gi 50.000-100.000 kvadratmeter. Blant annet utarbeides planer for strandeiendommen på Lunheim hvor Dons sitter på 50 mål.

Det betyr at veksten vil fortsette. Det samme vil formuen til eiendomskongen. Men fortsatt et det et stykke igjen før han passerer Benedicte Berg Schilbred på listen. Hun skilter med 407 millioner kroner i formue.