Etter fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017, spøker det nå for Telemuseet og dets avdelinger i Norge.

Grunnen er at museet ikke fikk plass i forslaget til statsbudsjett, samtidig som Telenor opphever sin bevilgning til institusjonen fra og med 1. januar 2017.

– Du kan si at jeg er passelig forbannet på Telenor, forteller Roar Johannessen, som er driftsansvarlig på Telemuseet i Tromsø.

Han har drevet Telemuseet siden 2009. Nå ser det ut til at hans tid på Langnes går mot slutten.

– Jeg fikk en e-post fra Eli Hall, som er direktør i Telemuseet, med et ønske om at vi måtte spre informasjonen om nedleggelsen.

– Skandale

Telemuseet ble etablert av Televerket i 1992 for å ivareta dets historie. I 2002, etter privatiseringen og omdøpingen – fra Televerket til Telenor, ble det besluttet at museet skulle skilles ut som en egen, selvstendig stiftelse.

Telenors bevilgning har de siste årene minket gradvis. Fra og med neste år vil det være slutt på økonomisk støtte for museet og derav alle dets avdelinger rundt om i Norge.

– Den eneste inntekten Telemuseet har, er bevilgningen fra Telenor. At de velger å kutte ut Telemuseet og på den måten benekte deres historie, er skandale, raser Johannessen.

– Trasig for publikum

Johannessen forteller at enkeltpersoner, turister, foreninger og skoleklasser bruker å besøke museet.

– Det er trasig for publikum at vi nå legger ned. Stadig vekk er det grupper som kommer hit for å lære om Televerkets historie – som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet.

Sendt e-post til finansministeren

– Hvor hardt kommer du til å kjempe for at Telemuseet skal stå åpent også i 2017?

– Det eneste jeg kan gjøre er å protestere med ord. Telenor gjør som de vil uansett. Jeg ser på det som høyst tvilsomt å få dem til å endre mening.

Om ikke Telenor ønsker å snu i denne saken, håper Johannessen å få økonomisk støtte fra andre steder.

– Jeg har sendt e-post til finansminister Siv Jensen (Frp) om muligheter for bevilgning utenfor Telenor, sier Johannessen.

– Hva blir å skje med alt det historiske som befinner seg på Telemuseet dersom det legges ned?

– Det blir nok stående der og døren blir stengt, svarer Johannessen.