SENTRUM: Ferske tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at salget av nye personbiler gikk opp med 7,1 prosent i oktober. Samlet for årets første ti måneder, er økningen på 6,7 prosent.

Nedgang

Til sammenligning opplevde landet for øvrig en nedgang på nesten 10 prosent – noe som så vidt gir en oppgang i salget per oktober.

Ved utgangen av samme periode i fjor, viste statistikken en salg på 1.799 personbilder. I år er tallet 1.919 – etter 165 overleveringer siste måned.

Størst økning

Disse merkene har så langt hatt størst oppgang:

• BMW 69,6 prosent

• Mitsubishi 53,6 prosent

• Mercedes 36,1 prosent

• Renault 34,3 prosent

• Lexus 29,1 prosent

Eier av Trondsen Auto og Trondsen Bil, Jan-Erik Trondsen, har to av sine merker blant de med største økning.

Tilgjengelighet

– Hos oss er det snakk om tilgjengelighet. Etter ett par vanskelige måneder, kan vi endelig levere suksessen Outlander som plugin hybrid.

– For Renault dreier det seg om nye og flere modeller som er falt i smak.

– Videre ser jeg at regjeringen ønsker å endre avgifter på biler med lave utslipp. For nevnte Outlander, er det snakk om en reduksjon på 10.000 kroner fra nyttår – før generell prisstigning og valutasubsidieringen som importøren har gitt.

Sitter på gjerdet

Trondsen avventer imidlertid budsjettforhandlingene før han konkluderer endelig:

– De fleste modellene vil ikke bli rammet fordi folk sitter på gjerdet i påvente av de endelige avgiftsendringene – fordi det kun er snakk om små justeringer.

– Derimot vil de store SUV-ene, hvor det er foreslått betydelige endringer i kjøpers favør, få det tøffere fremover ettersom forslagene utgjør sekssifrede beløp for enkelte modeller, tror Jan-Erik Trondsen.