iTromsø har snakket med en rekke kjente Tromsø-folk om hva TIL betyr for dem, og om de tror Gutan berger plassen i eliteserien. Søndag kveld venter Odd i et oppgjør som for Gutan kan ende i både direkte nedrykk, kvalik eller sikker plass.

Anne Nymo Trulsen, musiker

Anne Nymo Trulsen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– TIL betyr mye for meg. Jeg har vært på TIL-kamp siden jeg var liten. Husker at jeg kysset TIL-bilen til Bjarte Flem i 1986, da jeg var liten jente og forelsket i keeperen med bart, sier Hekla Stålstrenga-profilen.

– Berger TIL plassen?

– JA.

Johann Forfang, skihopper

JOhann Forfang Foto: Ronald Johansen

– Jeg satt faktisk akkurat nå og tekstet med kjæresten min om TIL nå. TIL betyr mye for meg og er det eneste jeg føler med på av fotball. Jeg har ikke fulgt engelsk fotball siden jeg var veldig liten, sier Forfang.

Hopperen er på treningssamling i Fuerteventura og er usikker på om han får sett kampen på TV.

– Men jeg kommer til å følge med på liveoppdateringer og holde meg oppdatert på meldinger. Jeg skal ha med meg alt som skjer, sier Forfang.

– Tror du TIL berger plassen?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg vil ikke jinxe noe og venter i spenning, sier Forfang.

Anders Opdahl, regiondirektør NRK

Anders Opdahl. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– TIL er klubben i mitt hjerte, og har vært det siden jeg som syvåring fikk en bok om cupfinalebragden i -86, attpåtil med autografer. Å komme på Alfheim for første gang i samme periode, var en skjellsettende opplevelse. Tusenvis av mennesker som hylte og skreik; her var det engasjement, tilhørighet og fellesskap på et nivå som for meg – til da – var fremmed. Det gjorde noe med meg, og jeg kjenner på den samme følelsen hver gang jeg går på kamp, sier Opdahl.

LES OGSÅ: - Tromsø klarer altså å få den ene krona jeg betalte for billetten til å føles som bortkasta penger

Han har en sønn som spiller aldersbestemt i TIL, og er også knyttet til klubben som fotballpappa.

– Det gir jo det hele en ekstra tilleggsdimensjon. Jeg prøver å få med meg alle matcher jeg kan, slik har det vært siden den helga i 1987 eller 1988 hvor jeg fløy alene med Fokker 50 fra Lakselv til min søster i Tromsø. TIL slo for øvrig Start 4-1, og publikum skreik til Bjarte Flem at han måtte komme på tribunen å få seg en kjeft kaffe, så han ikke skulle kjede seg.

– Tror du TIL berger plassen?

– Tro foretrekker jeg å gjøre i kirka. Men jeg håper jo inderlig det. TIL har vist de siste tiårene at man kan være en norsk toppklubb. Vi hører ikke hjemme, verken i bunnsjiktet eller 1. divisjon. Hvis jeg MÅ tippe? Ja, men med et skjellsettende nødskrik. Sånt må det bli slutt på!

Kristin Røymo, ordfører

Ordfører Kristin Røymo. Foto: Ronald Johansen

– TIL betyr både samhold, kjærlighet og selveste flokken. Klubben er en utrolig viktig del av Tromsø. Her må alle krefter samle seg inn mot søndag, sier Røymo, som selv skal på kampen.

Hun oppfordrer alle andre til kle seg godt og valfarte til Alfheim søndag.

– Berger TIL plassen?

– Svaret må jo være ja. Likevel er slik at det er veldig tett og mange lag har mye å kjempe for. Hvis alt går galt, går vi rett ned. Alle må komme på kampen, og det er løft som vi ska gjøre i lag, fastslår Røymo.

Ketil Høegh, skuespiller

Ketil Høegh Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– TIL betyr veldig mye, og er et lag jeg sitter på Alfheim og følger annenhver søndag på med sesongkort. På sist hjemmekamp mot Vålerenga gikk jeg og kameraten min 10 minutter for første gang, og vi var enige om at vi møtte opp, men det gjorde ikke TIL. Jeg så en kraftig forbedring i siste kamp mot Sarpsborg, og det gir meg et lite håp om at det skal gå veien. Det poenget var veldig viktig, men mitt store håp er at jeg får se 11 spillere som anstrenger til det ytterste mot Odd. At de viser oss at de vil være i eliteserien til neste år, sier Høegh.

Jørn Hoel, artist

Jørn Hoel. Foto: Marius Hansen

– Følelsesmessig betyr Tromsø utrolig mye. Når jeg ikke er i Tromsø og ser at motstanderlaget går opp i ledelsen blir man jo irritert. TIL er viktig for Tromsø, og kanskje noe av den beste merkevarebyggingen er at vi har et eliteserielag. Se på Kristiansund. De har ikke hatt et lag på øverste nivå på hundre år. De hadde mistet sykehuset og står igjen med Frode Alnæs og Elg. Man hadde nesten glemt av hele byen før de igjen fikk et eliteserielag.

– Tror du TIL berger plassen?

– Det er vanskelig å si med et Odd-lag som kjemper om sølv. På den andre siden må RBK tape mot Glimt, men det er uansett kinkig. Et helvetes opplegg rett og slett, oppsummerer Hoel som spøkefullt foreslår følgende alternativ som neste TIL-sjef.

– Hent Guardiola. Det er på tide å satse litt høyt neste gang man skal ansette ny trener.

Knut Smistad, forfatter

Knut Smistad, forfatter Foto: Ronald Johansen

– Det er en del av min identitet, og jeg får lyst å rive hodet av dem når de spiller dårlig, og glede meg med dem når det går bra. Jeg er på hver hjemmekamp sammen med kona, og det har vært øyeblikk der jeg har vært rasende og truet henne med separasjon. Men så får jeg tenkt meg om, roet meg ned, og går på neste kamp.

– Tror du TIL berger plassen?

Når TIL og Glimt kjemper om å unngå nedrykk har jeg motstridende følelser. Glimt var det første laget fra nord som var i eliten, og jeg synes i år at Glimt har spilt bedre fotball enn TIL. Om TIL berger plassen er opp til Gud, eller ”Inshallah” som de sier i noen land. Jeg selv tenker ikke tanken på nedrykk, og jeg vil se et TIL-lag som går blødende og sundrevne av banen med fornyet kontrakt.

LES OGSÅ: Mats har bøttet inn 33 mål for Tromsø-klubb: - Venter bare på at Flovik skal ringe (for abonnenter)

Kirsti Sparboe, artist

Kirsti Sparboe. Foto: Ronald Johansen

– Jeg har vært medlem og spilt håndball i TIL, så klubben betyr mye for meg. Vi får bare krysse fingrene for at de berger plassen, og man må bare tenke positivt. Jeg følger med Gutan, sier Sparboe på telefon fra Sverige til iTromsø.

Jens Johan Hjort, tidligere ordfører

Jens Johan Hjort

– TIL betyr alt! Herunder stolthet, lagånd og redelig spill. Jeg tror ikke, jeg VET at TIL berger plassen!