– Vi har det man kan kalle "rød sone" langs hele Tromsøysundet. Det er press på Gyllenborg, Bjerkaker og Prestvannet allerede i dag, sier Kari Henriksen, direktør ved avdeling for undervisning i kommunen.

Enkelt fortalt så viser prognosene for befolkningsveksten på Sør-Tromsøya at dagens skolestruktur ikke vil ha plass til fremtidens elevkull.

Sett på lærerskolen

– Selv om Fagereng kan ta unna en del i dag, så vil vi trenge en løsning på sikt, sier Henriksen.

Derfor har kommunen sett seg om etter løsninger, og har muligens funnet en slik en – midt på Sør-Tromsøya.

I kontakt med Statsbygg

– Vi jobber med denne saken administrativt, og vi har sett på lærerskolen og hvordan vi eventuelt skulle kunne bruke den, sier Henriksen.

Det er staten via Statsbygg som eier lærerskolen og Skogsstua barnehage, samt det nærmeste området rundt.

– Vi har vært i kontakt med Statsbygg for å forhøre oss om eventuelt å overta den gamle lærerskolen når lærerutdanningen får nytt bygg i Breivika, sier Henriksen.

JOBBER ADMINISTRATIVT: Kari Henriksen, direktør ved avdeling for undervisning, sier at kommunen har vært i kontakt med Statsbygg for å se på mulighetene for å overta den gamle lærerskolen.

Langt fram

Hun skynder seg å så at dette er noe som ligger langt opp og fram, men det er gjennomført møter mellom partene for å sondere terrenget.

– Det er en besnærende tanke å vurdere overtakelse av lærerskolen. Det er et bygg som allerede i dag har fasiliteter som vi kan ta i bruk; gymsal, skolekjøkken osv., sier hun.

Strenge regler

Fra Statsbyggs side er beskjeden at de har bestemte regler for hvordan bygg og tomter skal håndteres når staten ikke lenger har bruk for dem.

Kommunen kan ikke forlange å få bruke noen form for fortrinnsrett ved et eventuelt kjøp.

– I vårt såkalte avhendingsdirektiv stilles det krav til at vi skal selge til markedstakst–i det åpne markedet, sier Leif Kulseng, forvaltningssjef i Statsbygg Nord.

Gigant-tomt

Og det kan bli en noe stiv pris for kommunen å håndtere.

Hva taksten i det åpne markedet vil ligge på, er ikke lett å si. Tomta rundt lærerskolen er på cirka 65 mål, og selve lærerskolen har en grunnflate på snaue 14.000 kvadratmeter.

En forsiktig beregning med en tomtepris på tre millioner kroner per mål, tilsier en takst på nærmere 200 millioner kroner.

Departementet kan si ja

Det kan eventuelt finnes en åpning for å komme unna en slik pris.

– Avhendingsdirektivet kan tilsidesettes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet dersom de finner ut at samfunnsnytten er veldig stor, sier Kulseng.

Både Kulseng og Henriksen understreker at en eventuell overtakelse av lærerskolen er langt inn i fremtiden.

Kan brukes til annet

– Vi må ha en nøye gjennomgang av en rekke forhold; tilstandsrapport, pris og så videre, sier Henriksen.

Men dersom bygning og tomt kommer på kommunale hender, så vil det være en svært sentralt plassert eiendom –midt i området som har behov for flere skoleplasser.

Og ettersom tomta er såpass stor, kan det også bli plass for andre kommunale institusjoner.

– Vi har utfordringer på barnehagestrukturen på Sør-Tromsøya, og vi har også andre ting som vi kan bruke en slik tomt til, sier Henriksen.