UNN jakter varsler etter Snapchat-lekkasje

Fredag i forrige uke avslørte iTromsø at UNN har lekket sensitive personopplysninger på Snapchat. Nå jakter UNN på personen som varslet media.

OMBUD OG SIKKERHETSSJEF: Per Bruvold er sikkerhetssjef- og personvernombud på UNN. Han vil nå lede etterforskningen for å finne ut hva som har skjedd i Snapchat-saken på UNN. 

pluss

Per Bruvold er sikkerhetssjef og personvernombud. Det betyr ifølge ham selv at han både skal ha en fri og selvstendig rolle, men samtidig rapporterer han til kvalitet- og utviklingssjefen og direkte til sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen.

Les UNN-direktørens svar: «UNN jakter ikke varslere i Snapchat-saken!»

Personalsak

Han forteller nå at det blir reaksjoner på UNN.

– Vi kommer til å sette i gang granskning for å finne ut hvem som har sendt snap-bildet, men også for å finne ut hvem som har sendt bildet til avisa. Det er et like omfattende brudd på taushetsplikten å dele bildet med media.

LES SAKEN: UNN lekket taushetsbelagt info på egen Snapchat-konto (for abonnenter)

– Vi kommer til å opprette personalsak for begge deler. Det er positivt at avvik meldes, og det er helt i orden at det skrives om. Men media skulle ikke hatt det bildet, og det er en videre spredning av sensitive opplysninger. Det liker jeg ikke.

– Bildet lå tilgjengelig på UNNs snapchat-konto for absolutt alle som vil se det. For alt dere vet har vi funnet bildet selv.

– Ja, men jeg går ut ifra at det er noen på UNN som har sendt det til dere. Det vil vi uansett finne ut av under etterforskningen.

Han forteller at saken kan få følger for både personen som sendte snapen, og personen Bruvold mener har sendt bildet til media.

– Dette vil havne i personalmappa til personene det angår. De kan få en advarsel, og i verste fall oppsigelse om det blir regnet som grovt nok.

– Så om en person på UNN tipset media, kan vedkommendet risikere oppsigelse?

– Om det viser seg at saken er alvorlig nok, men det vil bli håndtert av våre jurister. Personen vil nok i hvert fall få en skriftlig advarsel, sier Bruvold, som selv vil lede etterforskningen.

LES OGSÅ: Flere klager på oppgjør fra Pasientreiser UNN, men svært få får medhold (for abonnenter)

Risiko

Bruvold mener det alltid vil være en risiko for at taushetsbelagt informasjon spres.

– Det som er utfordringen med Snapchat, er at informasjonen spres så fort, og til så mange.

– Jeg ville vanligvis vært involvert før man gjør slike tiltak, og hvorfor jeg ikke er det denne gangen, tør jeg ikke si, forteller Bruvold.

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ønsker ikke å uttale seg i saken, men viser til kommunikasjonsdirektøren på UNN.

LES OGSÅ: Ingen ambulanser var tilgjengelig – fikk beskjed om å stille seg i taxikø (for abonnenter)