– Dersom bestillingene fortsetter å strømme inn i dagene fremover, blir det stinn brakke hos flere når nytt år skal feires, konstaterer Saga-direktør Tore Pettersen.

Åpner dørene

Hans hotell har vært kjent for å lukke dørene til jul. Det skjer i år også hvor Pettersen holder lukket fra julaften til fjerde juledag.

– Fra 28. desember peker pilene oppover. Derfor blir jeg ikke overrasket om vi må avvise gjester.

Pettersen sier at han lenge vurderte om de skulle kutte julestengingen i år. Men fordi høytiden er en dyr driftsperiode, valgte han likevel å opprettholde tradisjonen.

Solgte ni av ti

Grand-direktør Geir Blichfeldt smiler lurt når iTromsø spør om belegget fremover:

– I november solgte vi i snitt ni av ti senger. I julemåneden regner jeg med 85 prosent.

– I dag har vi bestillinger fra mellom 150 og 200 gjester på julaften. Bare en håndfull er norske. Deretter øker det jevnt, sier Blichfeldt.

Tatt helt av

Han er spesielt overrasket over tilstrømmingen i uken før jul.

– Det har normalt vært en rolig periode for oss. I år er alt snudd på hodet hvor også romjulen byr på full aktivitet.

I fjor endte Grand Hotel med et belegg på drøye 60 prosent.

– I år håper jeg å runde 80 prosent. Skjer det, viser tallene med all tydelighet at markedet har tatt helt av, konstaterer Blichfeldt.

500 i nyttårshelgen

Poul-Henrik Remmer på Ishavshotellet har også grunn til å være fornøyd:

– I julen er det drøye 200 personer som bor hos oss. Fra da, øker antallet til vel 500 i nyttårshelgen.

Remmer vil ikke gå i detalj på tallene fordi han er børsnotert, men røper såpass at Ishavshotellet vil få en fremgang sammenlignet med fjoråret.

Må holde åpent

– I høytiden vil byen være stappfull av tilreisende. Derfor vil jeg på det sterkeste oppfordre næringslivet – ikke minst utelivsbransjen – til å holde åpent. Noe annet vil være galskap. Vi står overfor en betalingsvillig gruppe som vil benytte tilbudene – om de er der, sier Remmer.

galskap: Poul-Henrik Remmer sier at antall turister i jule- og nyttårshelgen med all tydelig viser at det er behov for at hotellene og utelivsbransjen holde åpent. Foto: Ronald Johansen / iTromsø