Mandag vedtok fylkesrådet å gi 2,2 millioner kroner til gjennomføring av prosjektet «Sommer i nord». Utviklingen i antall utenlandske gjestedøgn de siste årene har ført til at vintersesongen nesten er like stor som sommeren.

Flere hotellovernattinger

– Prosjektet Arena Lønnsomme Vinteropplevelser har hatt veldig stor suksess. Nå ønsker vi å skape engasjement for å få flere turistaktiviteter om sommeren sånn at tromsøregionen blir en helårsdestinasjon, sier reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø.

Målet med «Sommer i nord» er å øke antallet norske og internasjonale gjestedøgn i Troms i perioden mai til september med 68.000 gjestedøgn (15 prosent) innen 2020. Andelen internasjonale gjestedøgn skal økes fra 37 prosent i 2015 til 45 prosent i 2020. Det legges også opp til at omsetningen per gjest øker fra 1.810 til 2.300 kroner per døgn for internasjonale gjester, og fra 1.405 til 1.700 for norske gjester innen 2020.

Familier om sommeren

Ifølge Hudson er det ikke nok bare å friste turistene med midnattssol og lyse sommernetter.

– Vi mangler et sommerkonsept tilsvarende det vi har om vinteren. Om sommeren er det flere familier som reiser nordover og i juli er det spesielt mange norske turister her. Vi få inne ut hvilke type aktiviteter vi skal tilby dem som kommer hit, sier reiselivssjefen.

Intervjue turister

«Sommer i nord» er et treårig prosjekt med et budsjett på nesten åtte millioner kroner.

– Vi skal invitere hele næringen til et møte i januar. Her skal vi snakke om hva vi skal jobbe med og fokusere på fremover, sier Chris Hudson.

LES OGSÅ: Vinterturismen har skutt i været

I løpet av prosjektperioden skal det samles inn data i Tyskland, Sverige, Frankrike og Norge blant gjester som allerede har besøkt tromsøregionen. Det skal gjennomføres undersøkelser av 500 potensielle gjester i hvert marked og 500 som har besøkt området i sommersesongen.