I et brev sendt til LO i Tromsø og alle de lokale fagforeningene, i kjølvannet av at tidligere lokalleder Ronny Johansen mandag trakk seg umiddelbart fra sitt verv som følge av at han ikke kunne redegjøre for et pengebeløp på 277.000 kroner, krever Arbeidmandsforbundet styrets umiddelbare avgang.

"Styret i avd. 9 nord krever at saken blir politianmeldt umiddelbart. Da vi ikke har tillit til det sittende styret i LO Tromsø vil styret i avd. 9 selv gå til anmeldelse. Vi forlanger at eksterne revisorer skal kobles inn snaret. Vi kan ikke akseptere at det sittende styret skal revidere seg selv og sine handlinger. Vi krever at alt av dokumentasjon blir snarest gjort utilgjengelig for det sittende styret i LO og at kontoer fryses. Vi krever også at LO sentralt tar ansvar for videre behandling i saken," skriver de videre i brevet som iTromsø har fått tilgang til.

– Styret har et ansvar

– Vi har fått svært få protokoller fra møtene i Tromsø, og har heller aldri mottatt protokoller fra deres årsmøte. De protokollene vi har fått har i tillegg vært svært mangelfulle. Vi kjenner med andre ord lite til dem som er valgt inn i ulike styresammensetninger der. Alle er åpenbart ikke skyldige her, men styret har et ansvar for å følge opp økonomien og det har ikke blitt gjort. Vi mener det ville vært ryddigst om hele styret derfor fratrer, sier distriktssekretær Marit Nilsen i avd. 9 nord.

LES OGSÅ: Fikk ikke se regnskapet de fire siste årene (for abonnenter)

Nilsen mener det er uforståelig at styret i LO i Tromsø, som selv er ansvarlig i det økonomiske rotet, også skal rydde opp i det.

– Derfor krever vi at eksterne personer går inn og ser på det. Vi vil også politianmelde saken selv, ettersom det ennå ikke har blitt gjort, sier hun.

Avventer revisorer

Marianne Johnsen, representant i representantskapet i LO i Tromsø, og protokollfører under mandagens møte, opplyser til iTromsø at representantskapet har besluttet å hyre inn eksterne revisorer, og at de derfor avventer en politianmeldelse.

– De vil finne ut hva som faktisk har skjedd. Når de har gjort jobben sin, vil vi så vurdere om saken skal politianmeldes, sier hun.

Ser alvorlig på saken

Johnsen opplyser at representantskapet ser svært alvorlig på det som har skjedd, og forstår Arbeidmandsforbundets bekymring.

– Vi vil også ta stilling til deres krav neste gang vi møtes, sier hun.

– Hvor mange medlemmer er det i representantskapet i Tromsø? Og når ble det sittende styret valgt?

– Det har vi ikke helt oversikt over, og det er en av de tingene vi har etterspurt fra styret. Det er et pågående arbeid med å kartlegge hvor store fagforeningene er og hvor mange delegater de skal ha, sier hun.

LES OGSÅ: Politiet vurderer etterforskning av LO

Johnsen opplyser at styret ble valgt i fjor vår, hvor noen nye styremedlemmer kom inn, mens andre ble sittende.

Ønsker ikke å kommentere

Blant dem som har sittet i styret over flere år, er nestleder i LO i Tromsø, Kristine Larsen.

ØNSKER IKKE Å KOMMENTERE: Nestleder i LO i Tromsø, Kristine Larsen, har ikke fått sett på kravene fra forbundet, og ønsker derfor ikke å uttale seg om dem på nåværende tidspunkt.

Hun ønsker verken å kommentere kravet om styrets avgang på nåværende tidspunkt.

– Jeg har ikke fått sett ordentlig på brevet som er sendt, og får heller komme tilbake til det når jeg har full oversikt over hva som kreves av oss. Generelt ønsker jeg for så vidt heller ikke å kommentere LOs internpost i mediene.

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å få tak i tidligere LO-leder Ronny Johansen, men har så langt ikke lykkes.