Som følge av at flere av medlemsforbundene og -foreningene i LO i Tromsø krevde et ekstraordinært representantskapsmøte i kjølvannet av tirsdagens medieoppslag, ble det av LO-ledelsen bestemt å holde et informasjonsmøte i Fagforbundets lokaler torsdag kveld.

Tirsdag sendte LO i Tromsø ut ei pressemelding hvor det ble opplyst at lokalleder Ronny Johansen under et representantskapsmøte mandag trakk seg fra sitt verv. Dette fordi han ikke kunne redegjøre for 277.000 kroner. Penger som etter møtet ble tilbakeført til LOs konto av Johansen.

På møtet ble det av flere representanter rettet sterk kritikk mot det sittende styret og fungerende leder Kristine Larsen. Blant annet ble det påpekt at styret ikke har fungert som det skal, at det har vært kommunikasjonssvikt mellom ledelsen i styret og de øvrige medlemmene, og at LO i Tromsø har et alvorlig organisatorisk problem. Dette medgir flere av styremedlemmene selv.

Ber Larsen fratre

Blant annet trekkes det fram at ikke hele styret har blitt informert om situasjonen i organisasjonen, at de ikke har blitt underrettet underveis og at de ikke ble konsultert forut for pressemeldingen som gikk ut fra LOs kontorer tirsdag formiddag.

Det eneste styremedlemmet som i tillegg til Johansen og Larsen har hatt sammenhengende roller i styret de siste fire årene, Ole-Marius Johnsen, opplyser at han ble sjokkert da han leste avisen og forsto omfanget av saken osdag.

Johnsen, som den siste tiden har vært sekretær i styret, var ikke selv til stede på informasjonsmøtet grunnet helseproblemer, men leverte et syv siders langt notat til møtet, som ble lest opp av Mariell Brenden, styremedlem og leder av Handel og kontor avdeling Troms.

I skrivet vedkjenner Johnsen seg at han burde ha oppdaget hva som foregikk tidligere, og anerkjenner at han har sviktet i sin organisatoriske arbeidsmetode. Han ber videre Kristine Larsen om å fratre fra sitt verv som nestleder og nå fungerende leder.

– Jeg skulle ha stilt spørsmål og tatt større initiativ til å avdekke den økonomiske situasjonen i Tromsø tidligere, sier Johnsen på telefon med iTromsø.

Etter 2013 hadde kun Ronny Johansen og Kristine Larsen disposisjonsrett og kontroll over organisasjonens konti.

– Med Larsens rettigheter og kontrollfunksjon, burde hun ha avdekket det økonomiske sviket tidligere. Jeg mener Johansens umiddelbare avgang var rett, og jeg mener Larsen også bør fratre, sier han til iTromsø.

– Kommunikasjonssvikt

Styresekretæren understreker at han har stor respekt for både Larsen og Johansen, og det arbeidet de to har lagt ned i organisasjonen.

– Jeg har lært masse av dem og sett opp til dem. Vi må ikke glemme at det er mennesker, som har liv som skal leves, bak disse rollene, men de må samtidig kunne stilles til ansvar. Nå har jeg vært ærlig om hva jeg mener, og jeg har forståelse for at det for Larsen kan oppfattes som en dolk i ryggen, men sånn er det, sier han.

Johansen opplyser at han vil fratre fra sitt verv dersom representantskapet ønsker det, men han påpeker samtidig at de øvrige styremedlemmene som ble valgt inn i 2016 ikke kan lastes i like stor grad som ham selv, Larsen og Johansen for det som har skjedd.

– De har ikke hatt anledning til å avdekke forholdene tidligere, og styrearbeidet har vært preget av kommunikasjonssvikt fra ledelsen og uklare arbeidsfordelinger, forklarer han.

Mariell Brenden, leder i Handel og Kontor Ungdom Region Nord-Norge og ungdomsrepresentant i styret, forteller at det stemmer at styret har hatt vesentlige utfordringer med samarbeidet innad. Hun ønsker imidlertid ikke – på nårværende tidspunkt – å gå mer konkret inn på hvilke utfordringer de har hatt. Hun bekrefter imidlertid at styrearbeidet har vært preget av dårlig kommunikasjon og mellom styremedlemmene og ledelsen.

Torsdag kveld ble det blant annet klart at pensjonistrepresentant i styret, Anne Hall, har valgt å trekke seg. Begrunnelsen var at hun følte seg ført bak lyset av Johansen og Larsen. Hall var ikke selv på møtet. iTromsø har forsøkt å få tak i henne for en kommentar, men har så langt ikke lykkes.

Støtter Johnsen

Ragnhild Størseth Hakkebo og Tor Giæver, begge styremedlemmer, forteller også at arbeidet har vært særdeles vanskelig.

De støtter Johnsen i det han skrev til forsamlingen.

Hakkebo og Giæver ble – i likhet med Brenden – valgt inn i styret på årsmøtet i fjor vår. På samme møtet ble det klart at organisasjonen ikke hadde levert revidert regnskap for 2015. De to styremedlemmene fikk da i oppgave å få orden på dette.

– Men det viste seg å være krevende. Det var ikke ført noe ordentlig regnskap, alt var løse bilag og kontoutskrifter, fortalte Giæver da representantskapet ba styret redegjøre for sitt arbeid det siste året på informasjonsmøtet torsdag kveld.

Etter hvert som de to styremedlemmene begynte å grave i regnskapet, ble det etter hvert klart at det heller ikke var levert reviderte regnskap for 2013 og 2014. I 2013 sa LO-styret opp revisjonsavtalen de hadde med regnskapsselskapet Visma, da avtalen – ifølge Kristine Larsen – var for dyr til å forsvare.

– Det ene liket etter det andre

– Oppgaven årsmøtet hadde gitt oss ble stadig mer omfattende, etter hvert begynte det ene liket etter det andre å falle ut av skapet. Vi har de siste månedene drevet omfattende granskingsarbeid på fritiden vår. Vi måtte flere ganger etterlyse vedtak og be om hjelp fra ledelsen, men det tok lang tid å få svar, forteller Hakkebo.

– Hvordan var samarbeidet innad i styret på dette tidspunktet?

– Det fungerte dårlig. Vi er nødt til å stille oss bak mye av det som har blitt sagt på møtet her i kveld, svarer Hakkebo.

Fungerende leder i LO i Tromsø, Kristine Larsen, ønsker ikke å kommentere verken styremedlemmenes kommentarer eller den generelle kritikken som ble rettet mot ledelsen på møtet.

Hun fortalte imidlertid under møtet at hun har stilt sitt verv til disposisjon ved årsmøtet 15. mars. Fram til da akter hun å fortsette oppryddingsarbeidet hun har påbegynt.

– Vi arbeider nå med å gjøre regnskapene klare til revisjon. Forhåpentlig er vi ferdig førstkommende mandag, sier hun.

Det er ennå ikke hyret inn et ekstern revisjonsselskap, men det arbeides ifølge Larsen med å få på plass en avtale.

FRATRER IKKE: Kristine Larsen, fungerende leder i LO i Tromsø, ønsker ikke å kommentere kritikken fra fagforeningene og styremedlemmene. Hun akter heller ikke å fratre fra sitt verv.