Fredag forrige uke ble av Nobina-sjef Magnar Nilsen omtalt som «en helvetes dag» etter at et polart lavtrykk sørget for store trafikkproblemer. Nilsen kunne ikke huske at busselskapet hadde hatt en verre dag siden oppstarten for fem år siden. Denne mandagen kan forholdene igjen bli utfordrende for byens busser.

Tar selvkritikk

– Meteorologene melder om et nytt polart lavtrykk i kveld. Hva tror dere om det?

– Vi har ekstra beredskap ute nå, og vurderer situasjonen fortløpende. Vi følger det opp tett. Hvis det blir vanskelige forhold, så må vi nok innstille avganger hvor det er vanskelig å komme seg fram, sier Nobina-sjefen.

– Du sa på fredag at dere egentlig burde ha stoppet busstrafikken. Er det noe dere vurderer i dag?

– Vi må nok ta selvkritikk og denne gangen være tidligere ute med å be bussene vente, i stedet for å kjøre oss opp i vanskelige situasjoner, sier Nilsen.

– Må folk regne med forsinkelser utover dagen og kvelden?

– Ja, hvis det blir mye vær. Vi gjør mye allerede nå, og har ute ekstra beredskap, men været kan vi ikke gjøre noe med. Er det vanskelige å komme seg fram, så kan vi ikke gjøre noe med det. Er det ikke fremkommelig, så må vi heller drøye det, eller kjøre andre steder hvor det er bedre fremkommelighet, sier han.

Syv større bussuhell

Etter fredagens trafikkaos, er Nobina i ferd med å kartlegge omfanget av uhell og hendelser med bussene i trafikken.

– Vi har registrert en del av det, og begynner å få rimelig grei oversikt. Vi hadde syv hendelser hvor busser var innblandet i trafikkuhell, og hvor det ble skade på buss. De mest alvorlige hendelsene var ved Bispegården – hvor en buss kjørte inn i en husvegg, samt i Heiloveien hvor en person ble skadet i et sammenstøt mellom to busser, sier Nilsen.

I tillegg til de syv større sakene, var det flere mindre hendelser med busser som enten skled av veien eller ble stående fast på det glatte føret.

Aldri før hatt så mange uhell

– Det er den dagen hvor vi har registrert flest tilfeller siden oppstarten, utdyper Nobina-sjefen.

– Kongsbakken var kaotisk til tider, men der var det også annen trafikk som hindret bussene som skulle opp der. Vi fikk inn flest meldinger på Håpet og i TH Øiens gate ved Bispegården, sier Nilsen om hvilke områder som var verst for bussene denne fredagen.

Han legger til at majoriteten av bussene som var innblandet i uhell hadde kjetting på hjulene.

– Men det var flere plasser hvor det var særdeles glatt og vanskelig å bevege seg. Temperaturene og mye nedbør sørget for det.