Administrerende direktør i Eiendomsmegleren Nord-Norge AS, Kristin Amundsen, snakker ikke om svarte skyer i horisonten. Skyene ligger over oss – og spesielt ungdom som drømmer om et eget krypinn.

Roper et varsku

– Det er flere grunner til å rope et varsku. For det første skal en person ikke kunne låne mer enn fem ganger bruttolønnen. I tillegg gjelder fortsatt egenkapitalkravet på 15 prosent.

– Videre mener både meglere og banker at det i Tromsø skal bli en prisøkning på boliger på seks–syv prosent i inneværende år.

– Og sist, men ikke minst: Ved årsskiftet var antall boliger til salgs på et historisk lavt nivå. Det øker interessen og kampen om de få prospektene som finnes. I en slik setting, er førstegangsetablererne sjanseløse, sier Amundsen.

Skal flate ut

Hun betegner heller ikke den forventede utflatingen i prisene i 2018 og -19 som positivt:

– Nivået er så høyt, at en korreksjon ikke betyr noe fra eller til.

– For ungdommer som kan få hjelp fra sine foreldre, er situasjonen uendret. Men for alle andre, er situasjonen særdeles vanskelig, sier Kristin Amundsen.

I en fersk undersøkelse som Eiendomsmegleren-alliansen har fått gjennomført, sier halvparten av de spurte at det er vanskelig å etablere seg i boligmarkedet. Den resterende delen bruker ordet umulig når de snakker om å kjøpe.

Dyster situasjon

– Pessimismen som råder, skaper en dyster situasjon for en stor del.

Derfor håper Amundsen at utbyggerne i større grad igangsetter nye prosjekt.

– Erfaringene fra Workinntoppen, Kræmer Brygge og spesielt Strandkanten, hvor det ble bygd leiligheter ment for nettopp førstegangsetablerere, viser at boligene går unna i rekordfart.

Vil ha nytt

På spørsmål om hvilken bolig folk ønsker, viser den nevnte undersøkelsen at fire av ti foretrekker nytt.

– Det er også en indikator på at Tromsø trenger flere boliger – spesielt leiligheter som også førstegangsetablererne kan kjøpe.

Når det gjelder kjøpsplanene, konstaterer Amundsen at det fortsatt er slik at folk vil selge den boligen de har før ny kontrakt blir inngått. Bare en av tre vil gjøre det motsatte.

– Det tyder på en viss reservasjon i markedet.

– Samtidig sier en av fire at de har flytteplaner i løpet av de kommende 1–3 årene. Her utgjør personer fra 20–29 år majoriteten – hele 65 prosent.

– Da er også det et signal på at utbyggingen bør fortsette – helst i et større tempo enn i dag.

Ikke bare hovedstaden

– Tallene i undersøkelsen viser at høye priser og vanskeligheter for unge interessenter ikke bare er et hovedstadsproblem. I Tromsø er forholdene like problematisk og vil være det i mange år fremover, mener Amundsen.