Målselv Maskin & Transport har tegnet en intensjonsavtale med ekteparet om å overta 70 prosent av aksjene i Grav & Spreng AS (tidligere Graving & Sprenging AS).

– Intensjonen er at de ansatte skal få mulighet til å kjøpe de resterende 30 prosentene, sier Dagfinn Hauglann til iTromsø.

Hauglann startet karrieren i 1971, og i 1980 etablerte han maskinentreprenørfirmaet Grav & Spreng, da først som enkeltpersonforetak. I 1996 ble bedriften et aksjeselskap. Foreløpige tall viser at Grav & Spreng omsatte for 46 millioner kroner i fjor.

– Jobbene blir større og større. Du kan godt si at det er litt av grunnen til at vi trekker oss ut av selskapet. Vi ser trenden ved at store selskap kommer inn i Tromsø. Vi tror at det å stå igjen som et lite selskap kan bli vanskelig. For å ha kapasitet til å være med må vi samarbeide eller utvide. Vi har valgt samarbeid, sier Hauglann.

Grav & Spreng har drevet med blant annet graving av tomter, veier og plasser, samt innen fjellsprengning og teletining.

– Dette er livsverket mitt

Dagfinn Hauglann har ingen problem med å karakterisere Grav & Maskin AS som livsverket.

– Jeg har ikke gjort noe annet. Du kan si at det er livsverket mitt. De siste 30-40 årene har jeg jobbet med dette. Folk på min alder pensjonerer seg. Slik min situasjon er har jeg ingen som overtar etter meg, sier 67-åringen.

Arvingene har valgt andre yrker. Dermed er det ingen i familien som ønsker å overta.

– Det er dette jeg har ofret det voksne liver på. Jeg har ikke jobbet med noe annet. Jeg har flere rundt meg som har jobbet mange år sammen med meg og som skal ha æren for de verdiene som vi har skapt sammen. Jeg har mye å takke de ansatte for. Derfor ønsker jeg dem med videre og inn på eiersiden.

– Hva sier de ansatte til salget?

– De er nok fornøyde med situasjonen. De har spurt «hva skjer når du ikke er her lengre». Jeg synes løsningen vi har kommet fram til med å selge 70 prosent til Målselv Maskin & Transport og gi de ansatte mulighet til å kjøpe de resterende 30 prosentene ikke kunne vært bedre, sier Hauglann.

Gir seg ikke ennå

67 i år med erfaring er ikke bare å erstatte over natta.

– Jeg pensjonerer meg heller ikke over natta. Nå skal vi inn i en ny situasjon for Grav & Spreng. Vi må se på framtida med nye øyne. Kalenderen lyver likevel ikke. Jeg er nok med ennå ei stund, men jeg ønsker nye eiere inn, for mange av avgjørelsene som tas nå får konsekvenser mange år fram i tid. Da blir det feil om jeg som pensjonist skal ta de avgjørelsene. Denne problematikken har blitt tydeligere den siste tiden, sier Hauglann.

– Hva får du for å selge bedriften?

– Kjøpesummer er detaljer som foreløpig ikke er klare. Vi har tegnet en intensjonsavtale om salg, og da skal verdiene i selskapet gjennomgås. Til slutt blir vi enige om en sum, sier Hauglann.

Salget forventes å være sluttført i månedsskiftet mai/juni i år.

Arild Moe, konserndirektør for anlegg i AF Gruppen, som eier Målselv Maskin & Transport, sier at kjøpet er strategisk.

- Ut fra vår satsing i landsdelen, anser vi Tromsø-markedet som svært interessant. Vi ser at kjøpet gir oss et større geografisk nedslagsfelt, sier han.