I 2014 sto daværende varaordfører Anni Skogman fram i avisa Nordlys og fortalte at hun var blitt utsatt for en sovevoldtekt da hun var yngre. Nå brukes saken som humor av en anonym brukerkonto på Instagram med brukernavnet «Yoikinorge». Kontoen har over 65.000 følgere.

Et bilde som deles med teksten «Dett er humor» (sic!) viser saken med tittelen «Varaordfører: – jeg ble voldtatt mens jeg sov». Ved siden av er en artikkel med tittelen «- Noen ganger får man sjansen servert på et gullfat», hvor en kvinne holder en agurk. Artikkelen med Skogman ble publisert på Nordlys.no, mens artikkelen ved siden av derimot ikke er en Nordlys-artikkel, men et blogginnlegg skrevet av «komikerfrue». Det er derfor uvisst om bildet er manipulert, eller om sakene har stått side om side på et annet nettsted.

Skjermbilde: Dette er posten som ble lagt ut på Instagram-kontoen «Yoikinorge» 23. april.

– Trist

Skogman har allerede blitt gjort oppmerksom på bildet når iTromsø tar kontakt.

– En person fortalte meg dette i går. Jeg synes synd på menneskene som synes det er humoristisk med voldtekt, og håper de aldri opplever det selv. Vi vet at mange voldtekter ikke blir anmeldt i dag. Å lage humor om dette kan bidra til at flere mener det er greit å ta for seg og at færre anmelder. Jeg har ikke ord for hvor trist det er, sier Skogman.

Anonym konto

Skogman synes det er ubehagelig at det er en anonym person eller noen personer som har lagt ut bildet.

– Det gjør det enda verre. Jeg vet at det samme bildet er blitt lagt ut tidligere på nett. Jeg prøvde å gjøre noe med det og fikk det ikke til så da droppa jeg det. Men folk tar kontakt med meg og sier dette er forkastelig.

Blir forbanna

Over fire tusen personer har trykket «Liker» på bildet. Flere har også gitt uttrykk i kommentarfeltet for at de ikke synes bildet er morsom.

– Enten så skjønner de ikke hva det er snakk om, eller så håper jeg folk ikke forstår hva de gjør. For hvis over 4000 mennesker synes det er humor å bli voldtatt så har vi et samfunnsproblem. Eventuelt så har bare jeg ikke humor, for jeg synes ikke dette er morsomt, sier hun og fortsetter:

– Jeg har tjukk hud og tar ikke dette humorforsøket personlig, men som samfunnsborger blir jeg forbanna når det flires av voldtekt. Andre som har blitt voldtatt skal ikke skremmes fra å anmelde eller snakke ut i frykt for å bli latterliggjort.

Gir klar beskjed

Frp-politikeren ble i fjor ekskludert fra Frp, før hun fikk medlemskapet tilbake av sentralstyret. Hun har det siste året kjempet mot kreftsykdom, og hun meldte nylig at hun hadde fått beskjed om at hun er kreftfri. Hun har nå en klar beskjed til eierne av Instagram-kontoen.

– Dere kødder ikke med meg.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med eieren av Instagram-kontoen «Yoikinorge» uten hell.