Etter at europaminister Elisabeth Aspaker (H) åpnet akvariet til 22 millioner kroner 3. mars i fjor, gikk det under et halvt år før det ble stengt og tømt for vann og fisk. Når det gjenåpnes er fortsatt usikkert.

Lekkasjen økte i omfang

– Vi har ingen dato å forholde oss til. Vi er selvfølgelig veldig skuffet over at akvariet er stengt, og det har tatt uforholdsmessig lang tid å finne en ny metode for å tette det. Sommeren går nok, så vi vil nok passere et år før akvariet er ferdig, sier styreleder Alf-Erik Veipe i Kystens Hus AS og økonomdirektør Tommy Nygård i Norges Råfisklag.

Det som først så ut til å være en liten lekkasje, som ble løst ved å senke vannspeilet, viste seg etter hvert å ha større omfang.

– Det er ikke uvanlig at det oppstår lekkasjer, men den eskalerte så mye at vi ble nødt til å tømme og stenge akvariet. Selv blant fagfolk var det overraskende det som skjedde, sier Nygård.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tømming ga overraskelse

Det viste seg at salt sjøvann og syrefast stål ikke var en god kombinasjon, spesielt der hvor silikonet ikke var lagt skikkelig. De fleste akvarier er bygd i betong, men på Kystens Hus ble stål valgt, blant annet av estetiske og praktiske hensyn.

– Vi valgte en syrefast stålramme fordi det ser penere ut og en betongramme krever større plass. Problemet var å få silikonet til å feste seg i stålet. Utførelsen må gjøres presist og det må nærmest være steril kontaktflate for å få silikonet til å feste seg, sier Veipe.

Da akvariet var tømt fikk de seg en overraskelse.

– Det var antydning til korrosjon (rust, red.anm.), og det forbauset oss. Det hadde dannet seg bitte små groper i stålet. Denne type stål brukes i båter og oljeinstallasjoner.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Spektakulær attraksjon

Forklaringen de har fått på hvorfor korrosjon har oppstått er at det har vært for lite bevegelse i sjøvannet som har ført til at det har blitt stående stille og det har oppstått en kjemisk prosess med stålet. Nå er fagekspertise hentet inn for å lage en ny løsning, ved bruk av såkalt katodisk beskyttelse for å beskytte stålet mot korrosjon. Da skal akvariet tåle å stå i minst 20 år.

På nettsiden til Kystens Hus står det at akvariet er husets mest spektakulære og en av byen største attraksjoner.

– Akvariet skal være en attraksjon, som en del av formidlingsdelen vi har i andre etasje, Kystens Mathus (Dragøy, Skirri og Mydland, red.anm.) og for lokalbefolkning, tilreisende fra regionen og turister, sier Alf-Erik Veipe.

Frustrasjon

Før påske stengte Mydland butikken sin inntil videre i forbindelse med ombygging, og både Veipe og Nygård erkjenner at leietakerne har hatt en vanskelig start. Det ble arbeidet med akvariet etter at leietakerne åpnet, og nå går det mot en ny anleggsperiode midt i lokalet til Kystens Mathus.

– Alle ser at det har vært problematisk i starten, hvor man levde med støy, støv og lukt. Men vi har hatt god dialog med Mathuset hele veien, sier Veipe.

– Det har vært en viss frustrasjon fra leietakerne underveis, og vi også er frustrerte over situasjonen, sier Tommy Nygård.