Da Stortinget vedtok den såkalte DNA-reformen i 2008 ble det samtidig vedtatt at et DNA-laboratorium skulle etablert på Universitetet i Tromsø.

Frustrasjon

Laboratoriet – som er underlagt Rettsgenetisk Senter (RGS) – var tenkt å være et alternativ – eller korrektiv – til Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

– Nå har imidlertid prosessen stoppet opp. Vi er frustrerte over å ikke få komme på banen, sier Thomas Berg, daglig leder på RGS, til iTromsø.

PÅ VENT: Thomas Berg og de andre på Rettsgenetisk senter ved UiT sier at man er nødt til å satse på forskning og utdanning mens man venter på å få komme i gang med DNA-analyser for politiet.

Store investeringer

Etter omfattende investeringer og nyansettelser ble laboratoriet akkreditert for å kunne gjennomføre DNA-analyser for politiet.

LES OGSÅ: Denne chipen kan revolusjonere medisinsk forskning (for abonnenter)

I oppdraget fra Stortinget ble det åpnet for at RGS i Tromsø skulle ha kapasitet til å gjennomføre opp til 25 prosent av alle DNA-analyser som politiet bestiller per år.

– Det var bred politisk enighet om at vi trenger et alternativt senter for DNA-analyse, forteller Berg.

Fortsatt ikke tatt i bruk

Men til tross for både investerings- og driftsmidler i mangemillionklassen er fortsatt ikke senteret tatt i bruk av politiet.

– Det er veldig frustrerende for oss at det ennå ikke er kommet på plass de nødvendige tekniske løsningene som kreves, sier Berg.

LES OGSÅ: Innviet landets største superdatamaskin (for abonnenter)

Det han sikter til er at det ennå ikke har vært mulig å koble sammen politiets datasystemer med RGS.

Tekniske problemer

– Det har strandet på at Politidirektoratet mener at de ikke har ressurser til å gjennomføre de nødvendige grepene, sier Berg.

DNA: Rettsgenetisk senter ble etablert i 2008 for å på sikt kunne gjennomføre rettsmedisinske undersøkelser for politiet.

Politidirektoratet (POD) har både gjennomført en analyse av hva som må løses for å få til en slik teknisk løsning, og man har laget en handlingsplan for hvordan dette kan skje.

"Mangler ressurser"

– Vi har imidlertid fått beskjed fra direktoratet om at de ikke "har ressurser inneværende år", forteller Berg.

Ifølge den daglige lederen får sendrektigheten fra direktoratets side uheldige konsekvenser for RGS.

– Vi har vanskeligheter med å bygge opp – og holde på – den nødvendige kompetansen, sier han.

LES OGSÅ: Unik helseapp sikret UiT-studentene Anna og Johan millionstøtte (for abonnenter)

Samtidig understreker han at senteret kan leve med å ikke få utføre DNA-analyser for politiet.

Må vente

– Det er ikke kritisk for oss, vi har nok ressurser til å utføre våre andre oppgaver – som er forskning og utdanning innenfor genetikk, sier Berg.

Hvor lenge man klarer å opprettholde nødvendig kompetanse uten å få analyseoppdrag fra politiet er ikke godt å si, mener han.

– Vi er inne i en fase der vi har dreid vår virksomhet over på forskning og utdanning mens vi venter. Det er lite konstruktivt å gå rundt og vente på noe vi ikke kan påvirke, sier Berg.

Avventer å kommentere

iTromsø har vært i kontakt med både Politidirektoratet og Justisdepartementet for å få en kommentar til hvorfor de tekniske problemene ennå ikke er løst. Både POD og departementet har bedt om å få komme tilbake med uttalelser senere.