I slutten av mai vedtok kommunen å avvikle fritt brukervalg. Dette betyr at de private aktørene Privat Omsorg Nord og Prima Omsorg ikke vil få fornyet kontrakten sin når denne løper ut i september 2019.

– Det virker som et politisk flertall i kommunen har tatt på seg ideologiske skylapper. Privat Omsorg Nord er ikke en trussel mot det kommunale tilbudet, men et supplement, sier Jensen.

14 prosent

Etter avgjørelsen om å avvikle fritt brukervalg ser Privat Omsorg Nord en vekst i antall brukere.

– Vi har bare holdt på i 1,5 år, men har allerede et høyt antall brukere. Vi står nå for 14 prosent av tjenesten i kommunen. Den veksten vi har hatt viser at folk fortsetter å velge oss. Vi har ansatt seks nye sykepleiere nylig, sier direktør og sykepleier i Privat Omsorg Nord, Trude Wester.

Ifølge komitéleder for helse- og velferdskomiteen, Gunhild Glosemeyer Johansen, gjelder ikke disse tallene hele kommunen.

– Jeg ble presentert disse tallene tirsdag. De gjelder ikke innenfor hele kommunen, men dem som kan velge fritt. Altså dem som bor i sentrale strøk, og ikke i omsorgsboliger. Jeg jobber nå med å skaffe meg de totale tallene og oversikt, sier komitélederen.

Tviler på kommunen

Både Jensen og Wester er i tvil om kommunen vil klare å ta seg av alle som trenger hjelp når fritt brukervalg avvikles i 2019.

– Jeg tror vi fort kan være oppe i 20 prosent av tjenestetimene da. Det vil bli vanskelig for kommunen å overta det. Det er store utfordringer og mye å ta tak i. Jeg tror det blir vanskelig for kommunen uten hjelp fra private, men det gjenstår å se, sier Wester.

– Behovene kommer bare til å vokse. Det er sunt med flere aktører som kan heve kvaliteten. Det er ikke et problem at vi har mangfold, men det blir et problem dersom vi takker nei til tjenester på ideologiens alter, sier Jensen.

Johansen lover at kommunen vil kunne levere når fritt brukervalg avvikles.

– Det må vi klare, og det kommer vi til å klare. Det er vår plikt å levere de tjenestene. Vi vil også ha mindre utgifter til de private. Det er dyrt for kommunen å finansiere andre virksomheter enn sin egen, sier hun.

– Vedtak kan omgjøres

Wester har ikke tro på vedtaket fra kommunen.

– Mye kan skje på to og et halvt år. Jeg forholder meg til at vedtaket ligger der, men vedtak kan omgjøres. Vi tror ikke på den avviklingen, sier hun.

Jensen oppfordrer politikerne i kommunen til å endre vedtaket.

– Det er lov å endre oppfordring, også for politikere. Det er lov å ta til vettet. Det er ingen grunn til å redusere mangfoldet og verdigheten i helsetilbudet. Kommunen skaper en forferdelig usikkerhet for dem som bruker private aktører, sier Jensen.