Dekan ved det helsevitenskapelige fakultetet, Sameline Grimsgaard, opplyser at de gjennom de siste fire månedene har hatt tett dialog med både forskere og næringsaktører, inkludert D’Liver.

– Det er stor frustrasjon blant både forskerne og næringsaktørene. For forskernes del, har vi forsøkt å legge så godt til rette som mulig for alternativer. Vi har blant annet flyttet aktivitet andre steder, lagt til rette for utenlandsopphold og hospitering i andre forskningsmiljø, sier hun.

Så langt som mulig ønsker fakultetet å bidra til at folk kan ha en meningsfull aktivitet i tidsrommet hvor UiT er uten dyreavdeling.

– Men det er ikke til å unngå at folk vil oppleve forsinkelser i prosessen. Dette er en stor utfordring for fakultetet og universitetet.

– Har dere vurdert midlertidige løsninger for næringsaktørene, som nå sliter med å overholde avtaler med oppdragsgiverne deres?

– Det er ikke bare selskapene det gjelder. Også forskere som har ekstern finansiering rammes på samme måte. Jeg vet at det er gjort en vurdering av avtaleverket vi har med blant annet D’Liver, og at vi prøver så godt vi kan, svarer hun.

Ser på midlertidig løsning

Det foregår nå en utredning hvor man ser på om det er mulig å legge til rette for en midlertidig smårdyrsavdeling ved Barents Biocentre Lab i forskningsparken, hvor D’Liver holder til.

– Men det er ikke sikkert det er hensiktsmessig. Vi er nødt til å se nærmere på saken, sier Grimsgaard.

Næringssjef i Troms fylkeskommune, Anne Hjortdahl, er orientert om saken.

– Vi er nå i dialog med universitetet om endringene de har foretatt seg, da sett i sammenheng med bevilgningen de har fått hos oss. Vi har forståelse for at større byggeprosjekter kan medføre utfordringer, men det er synd hvis næringsaktører blir skadelidende. Jeg håper UiT får på plass en løsning snart, sier hun.

Vil opprette egen lab

Dersom det ikke skjer, jobber Barents Biocentre Lab nå aktivt med å få på plass en midlertidig lab, som de også vil åpne for universitetsansatte.

– Vi ønsker å hjelpe dem som oppholder seg hos oss. Jeg har forståelse for at situasjonen er fortvilende, og vi ønsker ikke at våre bedrifter skal se seg nødt til å forlate byen, sier Therese Lein, markedssjef i Norinnova og driftsansvarlig for Barents Biocentre Lab.

Hun har derfor søkt Sparebanken om midler til etablering av en egen muselabb i forskningsparken. På vegne av D’Liver har hun også kontaktet fylkeskommunen for å høre om det er midler tilgjengelig. Prisen på en slik lab ligger anslagsvis på 1 million kroner.

– Men det er få områder innen forskning hvor det stilles like strenge juridiske, etiske og vitenskapelige krav som for bruk av forsøksdyr. Det er mye som må legges til rette, sier Lein.