17. november flytta familien med to foreldre og fire barn inn i en bolig på Kvaløysletta. Fadi Sheko går i 5. klasse på Storelva skole og lillebroren har begynt på 1. trinn.

Fadi Sheko kom til Norge for to år siden og bosatte seg i Oslo sammen med onkelen. Nå er resten av familien hans kommet til Norge og endelig er de samla under samme tak igjen.

– Jeg har bodd to år i Oslo så jeg snakker godt norsk, sier Fadi, som må oversette det lillebroren sier.

– Er han fornøyd med den nye sparken han har fått?

– Ja, han sier at han liker den veldig godt. Vi sparka sammen til skolen i dag, forklarer Fadi Sheko.

kronerulling: Disse fem elevene i 4. trinn på Storelva skole gikk dør til dør og samla flasker for å skaffe penger til spark og annet vinterutstyr til de nye medelevene sine. Fra venstre: Isak Andersen, Preben Bakland, Tyra Eriksen Riise, Stina Heitmann Øvergård og Madelen Ommedal.

Kronerulling

Den syriske familien har bare vært her en måned og har verken ski, spark, akebrett eller andre ting som barn i Tromsø nærmest tar for gitt. Det var derfor Gunhild Njålla Pedersen tok initiativ til kronerullingen.

– Vi som bor her vet at det er mye artig man kan gjøre ute i snøen, noe vi formidler til våre barn slik at de blir glade i å være ute. Det var dette vi ønsket å formidle til disse barna, sier Pedersen, som selv har barn på Storelva skole.

Fredag kveld i forrige uke sendte Pedersen ut en SMS til alle foreldre med barn på 1. trinn. Der fortalte hun at Mervan ønska seg sin egen spark og spurte om noen kunne tenke seg å bidra i et spleiselag for å kjøpe en spark til ham.

– På lørdag hadde jeg fått inn over 4.000 kroner! Jeg ble veldig rørt av at folk viste en slik umiddelbar giverglede, sier Pedersen.

godt merka: Ingen tvil om hvem som er den stolte eier av denne sparken.

Sparken ble kjøpt inn, montert og levert til Mervan og hans familie på søndag.

– De ble veldig glade for sparken. Vi tok med oss noen av barna våre da vi leverte den og de lekte sammen ute i gata, forteller hun.

Pengene som er igjen skal brukes til å kjøpe mer vinterutstyr til familien. Pedersen synes det har vært fint å se hvor lite komplisert et integrerende tiltak kan være.

– Jeg synes også det var fint å lære barna våre at ting de tar for gitt, for eksempel vinterutstyr, ikke er en selvfølge. Det setter de kostbare ønskelistene til jul i perspektiv, tror hun.

fornøyde: Fadi og Mervan trives i sin nye tilværelse i Tromsø.

Samla flasker

Da elevene i 4. trinn hørte at de voksne skulle ha kronerulling på Vipps, bestemte de seg for å gjøre noe de også.

Tyra Eriksen Riise, Stina Heitmann Øvergård og Madelen Ommedal gikk dør til dør og samla flasker, og fikk 320 kroner i pant.

– Ett sted fikk vi en hel søppelsekk med flasker, sier Tyra Eriksen Riise.

Isak Andersen og Preben Bakland bakte brownies som de solgte på butikken.

– I butikken sa de at vi måtte ha tillatelse fra politiet for å selge kaker der. Så da ringte vi politiet og fikk den, forteller Preben Bakland.

– Vi tjente 524 kroner til sammen. Én mann la 50 kroner i kassen, men skulle ikke ha kake engang! sier Isak Andersen.