Innmaten i bygget er skrellet vekk, hele sørveggen er fjernet og står som et åpent gap mot Balsfjordvinden. På den gamle lagertomta til Asko skal det bygges butikk og leiligheter.

100-årsjubilant

Trond Martinsen jobber som bilansvarlig i Asko Nord. I over 30 år har han hatt sin arbeidsplass i dette bygget, og det er med en liten klump i halsen han ser at det nå rives.

– Det blir litt rart når det er borte. Det er vemodig å se på etter å ha gått inn og ut av bygget siden 1984, men utviklingen har gjort at det er for smått og gammelt, sier han.

I år er det 100 år siden Nordnorsk Importkompani ble etablert i Tromsø, den størst forretningsbegivenheten i byens historie, ifølge Nils A. Ytreberg.

Etter å ha drevet engroslager og kaffebrenneri i Strandgata, ved der The Edge står i dag, ble det for trangt og de flyttet på «landet» i 1968.

Rivende utvikling

På Lanes ved Strandveien ventet 7.000 kvadratmeter nye tidsmessige lokaler, med fem meter under taket, trucker, stabilt inneklima, felles spiserom og moderne kjøle- og fryselager. Lastebilene kunne til og med rygge til rampen hvor varene ble lastet på.

Selv om de også kunne ta i bruk et par tusen kvadratmeter lagerplass i tillegg i Hakon-bygget (i dag Coop Ekstra/Obs bygg), var det ikke nok.

På Strandveien ble det trangbodd og jakten på tomt til nytt lager startet.

– Vi har vært inne i en rivende utvikling, og bygget ble for lite. Tida hadde løpt fra oss på Strandveien, og Norgesgruppen jobbet i flere år for å finne egnet tomt, sier distribusjonssjef Johnny Johannessen i Asko Nord AS, tidligere Nordnorsk Importkompani.

På tomtejakt

Flere tomtealternativ ble vurdert, men problemet var å finne stor nok tomt til å romme et svært lagerbygg og transportvirksomheten. Valget falt til slutt på ei tomt i Ramfjord.

I løpet av høsten 2011 ble flyttingen fra Strandveien til Ramfjord gjennomført.

– Utfordringen på Strandveien var at det var trangt både ute og inne. Vi hadde vokst ut av bygget og de trafikale forholdene var vanskelige. Nå har vi flyttet enda lenger ut på landet hvor vi har 70 mål stor tomt i Minken Næringspark i Ramfjord. Her har vi god plass og et topp moderne nybygg på 28.000 kvadratmeter, sier Johannessen.

Doblet omsetningen

Mens de i dag har 18 porter for lasting av lastebiler, var det bare seks utgående porter i Askobygget på Strandveien. Etter flyttingen har antall ansatte økt fra rundt 100 til 174 ansatte.

Asko Nord er en del av Norgesgruppen, Norges største handelshus. De leverer varer til 1.700 kunder fra Kirkenes i nord til Å i Lofoten i sør; alt fra dagligvarekunder og storhusholdninger til kiosker og bensinstasjoner. Etter flyttingen til næringsparken i Ramfjord har omsetningen mer enn doblet seg.

– Fra vi flyttet fra Strandveien har omsetningen økt fra 1,7 milliarder kroner til over 3,5 milliarder kroner i 2017.

Butikk og bolig

Rivearbeidene av det gamle Asko-lageret skal være ferdige i slutten av februar 2018.

I forrige uke vedtok kommunestyret planforslaget AT Plan & Arkitektur AS har laget på vegne av Norgesgruppen Nord AS. Ifølge planen skal det legges til rette for forretning og boliger på Strandvegen 108.

På tomta til det gamle Asko-lageret planlegges det bygging av en 3.000 kvadratmeter stor dagligvarebutikk og 10.000 kvadratmeter bolig fordelt på inntil 100 boenheter i tre boligblokker.

Selger boligprosjektet

Regiondirektør Ola Svendsen i Norgesgruppen Nord håper på byggestart i løpet av våren.

– Jeg håper vi kan sette spaden i jorda i mai. Anbudspapirene går i disse dager ut til en åtte-ti lokale entreprenørbedrifter, sier Svendsen.

Når de har regnet på det, er det tid for prosjektering og planlegging før endelig byggestart. Norgesgruppen kommer til å la noen andre stå for boligprosjektet på Strandveien 108.

– Jeg ser for meg å kontrahere i april. Butikken er det første som skal bygges. Vi kommer til å selge boligprosjektet fordi det er utenfor vår kjernevirksomhet, sier Svendsen.