– Det er jo typisk, når man ønsker snø, så kommer den ikke, sier en lattermild Nilssen.

Den 19 meter lange leddbussen fra Ruter i Oslo skulle i utgangspunktet kjøre i Tromsø i fire uker for å se hvordan den taklet vinterføret. Etter testperioden skulle Nobina skrive en rapport om erfaringene og konkludere om leddbuss er noe å satse på for å øke passasjerkapasiteten.

En lang periode med tørt og kaldt vær har imidlertid ført til at testperioden ikke har gått helt etter planen.

– Strengt tatt har vi ikke fått testet leddbussen under slike forhold vi ønsket, og dermed har vi ikke grunnlag for å trekke noen konklusjon ennå. Vi mangler verdifull erfaring som snø ville gitt. For en gangs skyld når man gjerne hadde sett at det kom snø, uteblir den.

Ikke for alle traseer

Nå får trolig leddbussen et lengre opphold i Tromsø enn de fire ukene som først var planlagt.

– Den blir i bybildet til vi i alle fall får testet den på snø.

De håndplukkede Nobina-sjåførene som får kjøre leddbusse, trives ifølge Nilssen bak rattet.

– Jeg tror de liker å kjøre bussen. De må ta andre hensyn siden er 19 meter lang, mens en vanlig Nobina-buss er 12 meter.

Leddbussen kan ikke kjøre alle traseene dagens Nobina-busser kjører. Det henger sammen med fremkommelighet som følge av lengden.

Ikke før i 2019

I forbindelse med at leddbussen testes på rute 33/34, kan de ikke kjøre opp Heiloveien, men kjører i stedet Tverrforbindelsen, og kjører heller ikke opp i Fagereng-feltet.

Om leddbuss vil bli et vanlig syn å se i Tromsø-trafikken, vil ikke driftssjefen konkludere med ennå.

– Det er for tidlig å si. Den må tilpasses rutenettet og kan ikke gå på noen av de eksisterende rutene i dag. Det vil ikke bli aktuelt før i 2019 i forbindelse med det nye anbudet, og da må rutene legges om for å tilpasses leddbussen, sier Magnar Nilssen.

TESTTUR: Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo (fra venstre), driftssjef Magnar Nilssen i Nobina og daglig leder Kurt Bones i Troms fylkestrafikk på testtur med leddbussen for tre uker siden.

Opp til fylkesrådet

Også daglig leder Kurt Bones i Troms fylkestrafikk skulle gjerne sett at det var mer snø for at busstesten blir så realistisk som mulig. Det skal blant annet utarbeides en egen rapport om fremkommelighet basert på testkjøringen. Også passasjerene får si sin mening.

– Vi må få testet leddbussen på ordentlig vinterføre, så jeg håper det kommer snø. Vi har gjennomført en ombordundersøkelse med svar fra 120 passasjerer. Vi skal også få en rapport fra Nobina og hvordan sjåførene opplever fremkommeligheten. Fylkesrådet vil få en anbefaling fra oss basert på rapportene, sier Bones