For et halvt år siden gjorde VG en stor kartlegging som viste at kommuner over hele landet slet med å få tak i nok leger. Kartleggingen viste at legemangelen rammet flere hundre tusen innbyggere.

Sommeren 2017 var fastlegesituasjonen i Tromsø grei, men nå er den blitt merkbart vanskeligere, skriver VG.

– Det er ingen tvil om at vi merker at det blir tyngre og tyngre å rekruttere fastleger nå enn det var før, sier Helga Kramvik, enhetsleder i Allmennlegetjenesten.

Misfornøyde fastleger

Kramvik sier at de har flere fastlegehjemler som er lyst ut flere ganger i det siste uten å få inn tilstrekkelig med søkere.

– Hvorfor er det slik?

– Det er jo en kjent sak at fastlegene har fått mange flere oppgaver enn de hadde tidligere. Mange synes det er for mange administrative oppgaver og for lite tid til pasientene. De må også jobbe lengre dager og når det er slik, så er det ikke så mange som ønsker å gå inn i en slik jobb, sier Kramvik.

Forverring

Disse utfordringene gjelder alle kommunene i landet og sentrale myndigheter er også klar over problematikken. Kramvik sier at hun håper det vil bli tatt noen grep slik at leger igjen vil ønske å søke seg til fastlegehjemlene.

– Det er et landsomfattende problem, men vi har ikke vært den kommunen som har slitt mest. Det har vært rimelig greit i Tromsø lenge, sier hun.

Tall fra VG viser at mens Tromsø hadde grei kontroll på fastleger i fjor sommer, har situasjonen blitt merkbart verre de siste seks månedene. Kramvik er klar over den negative utviklingen.

– Vi har lyst ut flere hjemler i fjor høst og i vinter som vi ikke har klart å lande. Det er færre søkere nå enn vi er vant til. Kanskje det er flere som kunne tenke seg å være fastlege, men som er avventende og ser om det blir en endring i vilkårene for fastlegehjemlene.

Ingen krise

– Hva gjør dere for å snu den negative trenden?

– Vi har planer om å lyse ut noen kommunale fastlegestillinger, noe vi håper kan være attraktivt, men dét vil ikke være løsninger på de problemene vi ser nå. Det er imidlertid ikke så mye vi kan gjøre, her er det sentrale myndigheter som må ta grep.

– Er legemangelen noe befolkningen i Tromsø vil merke på kroppen?

– Nei, vi har nok leger og vikarer så jeg ser ingen fare for det, påpeker Kramvik.