Fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark gjennomførte et tilsyn hos Bufetat region nord i fjor høst hvor flere lovbrudd ble avdekket.

Statlig barne- og familievern

Tilsynet har undersøkt om Bufetats bistandsplikt blir forsvarlig ivaretatt når barnevernstjenesten ber om:

• Tiltak (beredskapshjem eller institusjon) i akuttsituasjoner.

• Plass i institusjon som planlagte hjelpe- eller omsorgstiltak.

• Plass i institusjon som planlagt tiltak for barn som har vist alvorlige atferdsvansker.

Samme tilsyn har vært utført ved landets øvrige Bufetater og Nasjonalt inntaksteam (NIT). Bufetat er organisert i fem regioner og har ansvar for det statlige barne- og familievernet. Bufetat skal gi barn, unge og familier med behov, tiltak med høy og riktig kvalitet i hele landet.

Rett til å si sin mening

I tillegg til mangler ved barns rett til medvirkning ved plassering utenfor hjemmet, mener Fylkesmannen dokumentasjon av akuttsakene er mangelfull og at tilsagn mangler faglig begrunnelse for tiltaksvalg i akuttsaker. De samme lovbruddene mener Fylkesmannen har skjedd i saker som gjelder hjelpe- og omsorgstiltak.

– Vi har funnet at det er mangler ved barns retts til medvirkning. Det mest alvorlige, som går igjen i flere andre regioner, er brudd på barnekonvensjonen og barnevernsloven som sier at alle barn har rett til å bli hørt. Barn skal få si sin mening når det legges til rette for tiltak, sier Merete Jenssen, fagansvarlig for barnevern hos Fylkesmannen i Troms, som var tilsynsleder for tilsynet mot Bufetat region nord.

Mangler praksis

Ifølge tilsynsrapporten er barnets synspunkter ikke dokumentert etterspurt i seks av 15 akuttsaker som er gjennomgått, hvor tilsynet vurderte at barnet var gammelt nok til å gi sine synspunkter. I 16 av 20 akuttsaker fremkommer ikke barnets mening i tilsagnene, og det er heller ikke dokumentert at det er gjort vurdering/vekting av barnets synspunkter i disse sakene.

– Både ledelsen og de ansatte sier at det ikke er en god nok praksis på å vurdere barnets synspunkter, og at når det gjelder medvirkning har Bufetat region nord en vei å gå, heter det i rapporten.

Ikke satt inn tiltak

Det står videre at når de ansatte ikke har en felles oppfatning av hvordan barns rett til medvirkning skal ivaretas i Bufetat region nord, vurderer Fylkesmannen at dette gjør barns retts til medvirkning tilfeldig og ikke styrt.

– Dette er et område hvor både ledelsen og ansatte i region nord har sagt at de ikke har god nok praksis. Vi kan imidlertid ikke se at det er satt inn tiltak for å rette opp dette. Bufetat sikrer ikke at barns synspunkter etterspørres, vurderes og vektes i akuttsakene. Dette er et brudd på barns rett til medvirkning, heter det.

I gang med å rette opp

Fylkesmennene har både sett på enkeltsaker, måten Bufetat jobber på og hvilke rutiner de har. Ansatte er intervjuet og det er ifølge Merete Jenssen gjort en såkalt systemrevisjon.

– De mangler rutiner og system for hvordan barns interesser skal ivaretas. Bufetat region nord fikk en foreløpig rapport rett før jul, og de er godt i gang med å rette opp lovbruddene og endre rutinene sine. Vi følger dem opp og er i dialog med dem. Innen utgangen av februar skal de komme med en plan for hvordan de skal rette opp lovbruddene, sier Jenssen.

Foto: Kristine Østvold/ Fylkesmannen i Troms