Like før klokken 16.00 lørdag gikk det et nytt skred over fylkesvei 293 i Holmbuktura. Veien er nå stengt og bygda Jøvik atter en gang isolert.

- Jeg trodde det skulle være greit å kjøre siden veien var åpen og Statens vegvesen allerede hadde tatt unna i fjellsiden. Nå kjenner jeg veldig på at dette var skikkelig ekkelt, sier sykepleieren Ida Pernille Johnsen, som kjørte gjennom ura like før skredet gikk.

- Bare flaks

Hun beskriver situasjonen langs fylkesveien som prekær på vinterstid, selv når veien er åpen.

- Det er som russisk rulett. Det var bare flaks at jeg fikk gå en halvtime tidligere fra jobb, og dermed ikke kom kjørende gjennom der akkurat da skredet gikk, sier hun.

At veien er stengt som følge av enten skred eller skredfare, og at bygda igjen er isolert, har gjennom årene nærmest blitt et omkved i Tromsø. På oppdrag fra Troms fylkeskommune ble det i 2016 derfor startet et prøveprosjekt med skredvarslingsradar for å trygge veien.

Radaren varsler om bevegelse i snømassene slik at man får stengt veien og utløst eventuelle skred før liv settes i fare. Planen er å koble radersystemet opp mot varslingslys langs veien, men dette er ennå ikke gjort. Så langt er det kun manuelle bommer som stopper trafikken gjennom ura.

- Det er fint at veien åpnes når Vegtrafikksentralen mener det er trygt, men jeg blir jo litt betenkt når det går skred over veien mens den er åpen. Likevel er dette noe som kan og vil skje uansett hvordan man vrir og vender på det.

- Kunne veien vært skredsikret bedre?

- Jeg tror vi må klare oss med radaren enn så lenge. Jeg har ingen tro på at det blir noe annet. Det vi alle går og venter på er Ullsfjordforbindelsen, som ville gitt oss en trygg vei og samtidig forbundet oss med Lyngen og halvert tiden til Tromsø. Det hadde vært helt enormt, svarer Johnsen.

Usikkert når veien åpnes

Geolog i Statens vegvesen, Andreas Persson, bekrefter at bommen sto åpen da skredet gikk.

- Dette er et skredområde, så det vil alltid være en liten sannsynlighet for skred der. Vi vurderte faren til å være liten. Det ble mer intenst enn forventet, men sånn er det med naturens krefter,  sier han.

Skredet ble utløst av kraftige vindstøt og snøbyger.

- I morgen vil vi dra opp dit med helikopter for å skyte ned snømasser. Det samme gjelder fylkesvei 53 til Oldervik, opplyser han.

Han er er usikker på når veien kan åpnes igjen.

- Vi kommer til å gjøre hva vi kan for at veien kan åpnes, men også dette er væravhengig. Det kan ta fort ta en hel dag med snørydding. Det må være helt sikkert der før vi rydder, sier han.

Har både én og to frysebokser fulle

Bjørn Stakkenes, tidligere leder i Jøvik utviklingslag og styremedlem i Ullsfjordforbindelsen AS, er bygdas kordinator i forbindelse med isoleringen.

Også han er klar på at bygdas situasjon fordrer fortgang i veiprosjektet.

- Med forbindelsen på plass ville vi vært reddet. Planleggingsarbeidet er i full gang hos Statens vegvesen, men det tar tid, sier han.

Stakkenes opplyser til iTromsø at han ikke befinner seg i bygda grunnet jobb.

- Men det jeg har hørt er at alt har gått greit. Det har blitt satt opp båttransport fra Holmbukta og over til Sjursnes, slik at folk som skal til eller fra bygda kommer seg avgårde. Det har kanskje vært litt kommunikasjonssvikt der, slik at ikke alle fikk beskjeden i tide, men sånn vil det alltid være, sier han.

Ifølge Stakkenes sitter flere feriegjester skredfast i bygda. Blant annet en gruppe på ni finlendere.

- Vi som bor der ute er godt vant med forholdene og har både én og to frysebokser med mat klare. I tilelgg har hjemmetjenesten et ekstralager med medisiner til brukerne sine. Det er kanskje verre med dem som har hytter i området. Dersom noen ser at det begynner å bli tynt med proviant, er min klare oppfordring å ta kontakt med andre i bygda, så ordner det seg, sier han.