– Et forbud mot ansiktsdekkende plagg vil sikre åpen kommunikasjon med barn, elever, studenter og nyankomne innvandrere i undervisningssituasjoner, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

UiT-rektor er bekymret

UiT-rektor Anne Husebekk sier at UiT-ledelsen tidligere har sagt at de ikke trenger en slik lov.

– Det er så få tilfeller hos oss at dette kan vi løse i hvert enkelt tilfelle. Vi har også tidligere argumentert med at vi ikke ønsker å selektere studenter basert på hvordan de kler seg. Våre studenter skal måles på kompetanse, ikke på utseende, sier Husebekk.

Rektoren tror et forbud vil kunne føre til at de som ønsker å bruke slike hodeplagg ikke søker seg til høyere utdanning.

– Jeg er bekymra for at det kan bli en gruppe kvinner i vårt samfunn som ikke vil få høyere utdanning som følge av et slikt forbud.

Tror ikke det blir et problem

Husebekk tror ikke det vil være enkelt for disse kvinnene bare å fjerne nikaben eller hijaben i undervisningssituasjonen.

– Jeg tror at enten bruker man et ansiktsdekkende plagg når det er menn til stede, eller så gjør man det ikke. Man kan ikke be muslimske kvinner om å ta av seg dette plagget i enkelte situasjoner. Når dét er sagt, tror jeg ikke dette blir en stor utfordring ved UiT, men jeg er på prinsipielt grunnlag skeptisk til å utestenge noen på bakgrunn av hva de har på seg.

– UNØDVENDIG: Leder i Studentparlamentet, Ida-Elise Seppola Asplund, mener at UiT kan løse slike saker selv uten et generelt forbud.

– UiT kan håndtere det selv

Leder i Studentparlamentet, Ida-Elise Seppola Asplund, mener at et generelt forbud er unødvendig.

– Vi har et lovverk i dag hvor hver enkelt institusjon selv kan avgjøre hvordan man skal håndtere slike saker. Jeg tror fint at UiT kan finne gode løsninger hvis det skulle dukke opp tilfeller hvor studenter ønsker å tildekke ansiktet.

Hvis loven innføres, så kan ikke lenger UiT håndtere saken på egen hånd, men må forholde seg til det nasjonale forbudet.

– Jeg håper likevel at man vil ta de nødvendige hensynene for å tilrettelegge for studenter, og at man kan finne en løsning på det.

– Kan et slikt forbud holde muslimske kvinner borte fra høyere utdanning?

– Det kan være at dette fører til færre søkere, men jeg tror ikke det vil bli et problem for UiT. Jeg mener imidlertid at prinsippet om lik rett til utdanning er sentralt, og at man bør unngå et hvert tiltak som svekker denne retten, sier Asplund.