Hilmarsens politiske karriere har bestått av både store oppturer og nedturer. Han ble Tromsøs første byrådsleder da kommunen innførte parlamentarisk styringsmodell i 2011, men han klarte ikke å få fornyet tillit i 2015.

Nå melder høyremannen at han gir seg, og ikke vil ta gjenvalg ved lokalvalget i 2019.

– Nominasjonskomiteen har ringt, og jeg har takket nei til å stå på lista neste år. Jeg har vært med i lokalpolitikken og i kommunestyret i 25 år, siden 1991, og tenker at det er egentlig nok.

Han ser fram til å få mer tid til både jobb og fritid, og påpeker at det er tidkrevende å drive med politikk.

Gir råd

Hilmarsen vant en knepen seier mot daværende ordfører Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau om topplasseringene i nominasjonsprosessen. Nå har Hjort varslet at han ønsker et comeback, og er av mange den foretrukne toppkandidaten til Høyre i 2019.

– Jeg vil ønske alle som stiller til Høyres liste lykke til, og ønsker Hjort lykke til med styringen hvis han skulle få flertall.

– Du har både ledet byen og vært toppkandidat i flere valg – stiller du deg disponibel for å gi råd til Hjort om han skulle ønske det?

– Jeg tar telefonen og gir råd til alle som ringer. Hvis Hjort ringer så skal jeg gi mine råd, sier Hilmarsen.

Gode målinger

Høyre har den siste tiden hatt medvind i Tromsø – og på en måling gjennomført av InFact for avisa Nordlys svarte 30,5 prosent av respondentene at de ville stemt Høyre om det var kommunevalg. Det er 10 prosentpoeng mer enn det de fikk i 2015.

– Det er alltid bra når Høyre gjør det godt på målinger, og det er gledelig. Jeg tror det handler mest om at innbyggerne i Tromsø ikke liker politikken som føres, med økte skatter, flere forbud og nye avgifter, sier Hilmarsen.