iTromsø omtalte allerede for ett år siden hvordan enkelte ansatte i kommunen har fått beregnet ansiennitet fra de var 14 år. Ifølge et dokument i kommunen som først var unntatt offentlighet, ble det slått fast at enhetsledere gjennomførte lønnsforhandlinger ut over deres delegerte myndighet, og hadde gitt ansatte langt mer ansiennitet enn de hadde krav på.

– Bør undersøkes

Beløpene kommunen har tapt ble ifølge en revisjonsrapport beskrevet som «betydelige». Ennå er det ikke kjent hvor store kostnader kommunen har hatt grunnet feilen, men flere politikere har spekulert i at det kan dreie seg om flere titalls millioner kroner.

Saken har vært behandlet i kontrollutvalget, og ble onsdag behandlet i kommunestyret. Der rettet Jan Blomseth (Frp) kraftig skyts mot administrasjonen, og ba administrasjonssjefen undersøke om det foreligger brudd på straffelovens paragraf 372, som omhandler grovt bedrageri.

– Administrasjonssjefen bør undersøke om det har vært tilfeller av grovt bedrageri i denne saken. Loven sier at det er grovt bedrageri om det er tilfeller av misbrukt stilling, verv eller oppdrag, om det har ført til betydelig økonomisk skade eller om det har foregått over lengre tid. Og denne saken har mange av disse fellestrekkene. Skal man ha tillit til hvordan vi som politikere bruker skattepengene, er vi nødt til å få en vurdering av det. Enten for å avklare om det ikke er det, eller for å få det avdekket. Uansett må vi se nøyere på enhetslederne som har gått ut over sine fullmakter, sier Blomseth.

– Kan ikke straffe arbeidstakere

Aps Tor Inge Hoås er ikke enig med Blomseth.

– Jeg synes det er grovt å kalle dette for bedrageri. Vi kan ikke straffe arbeidstakere fordi det er gjort feil i administrasjonen.

Hoås mente også at saken ikke måtte gå ut over de ansatte som hadde fått beregnet for høy ansiennitet, og dermed fått for høy lønn.

– Vi må ikke nå begynne å trekke lønnen til de ansatte basert på feil gjort i kommunen.

Blomseths forslag om en juridisk vurdering ble nedstemt av flertallet i kommunestyret, mot ni stemmer.

– Jeg er skuffet. Samtidig er jeg ikke overrasket med det kommunestyret vi har nå. Men en juridisk avklaring ville vært bra for alle parter, for nå får man ikke en nødvendig avklaring i saken. Jeg skjønner ikke hvorfor de stemte mot forslaget. Er de redd for utfallet av en slik undersøkelse, spør Blomseth.

– En lei sak

Istedenfor ble et forslag av Ap, SV og Rødt vedtatt, som ber administrasjonssjefen ha en gjennomgang av sine ansiennitetsberegninger, og «iverksette nødvendige tiltak». I tillegg ber de administrasjonssjefen vurdere fullmakter og organisering av arbeidet innen lønnsfastsetting. Hva vedtaket vil bety i praksis, kom ikke fram i kommunestyret.

Vanja Terentieff (H) viste til at hele saken kan virke uheldig for kommunen som arbeidsgiver.

– Dette er en lei sak, og bare trist. Noen ansatte har fått for lite lønn, og noen har fått for mye. Kommunen må vise stor forsiktighet som arbeidsgiver. Det kan nå virke som noen ansatte blir forfordelt og favorisert. Det kan gå ut over motivasjonen til de ansatte. Vi må ha en rettferdig, ordentlig og skikkelig lønnspolitikk. Vi må ta en gjennomgang av hele saken. Det er det mest rettferdige, påpeker hun.