– Jeg er rimelig glemsk, men jeg husker klart og tydelig hvor jeg var da Norge slo Brasil i 1998. Jeg hadde akkurat flyttet til byen for å ta forkurs til ingeniørskolen. Det var Sankthansaften, og jeg satt alene i ei leilighet ute på Solligården. Jeg tror alle i huset kjente på gleden min da Rekdal satte straffen i mål. Det var det mest ensomme, men samtidig lykkeligste øyeblikket i livet mitt, forteller Øyvind Alapnes.

Det er i år 20 år siden mirakelet på Stade de Vélodrome i Marseille, hvor Norge slo Brasil 2-1 og gikk videre til åttendedelsfinalen i VM. Og det skal markeres: 9. juni møter nemlig Ronaldo, Carlos og Bebeto igjen Rekdal, Flo & Co. på gressmatta. Denne gang på Ullevaal Stadion.

Tror på god stemning

Øyvind Alapnes, som i en årrekke har vært forbundsdommer og dommerveileder i Tippeligaen, skal være fjerdedommer under kampen.

– Det er helt fantastisk morsomt å få være med på dette. Det er stort, sier han.

JUBEL: Her har Kjetil Rekdal nettopp sikret Norge 2-1 ledelse mot Brasil på Stade de Vélodrome i i Marseille.

Da Baiano i 1998, innenfor 16-meteren, dro Tore André Flo ned etter trøya, holdt Norge kollektivt pusten. Sekunder senere blåste dommer Esfandiar Baharmast straffe, til jubel fra Norge og raseri fra Brasil. Med et velplassert skudd sikret Kjetil Rekdal norsk seier.

I to døgn var det imidlertid usikkert om straffen var berettiget. Både det brasilianske laget og supporterne deres var i harnisk. Ikke før et svensk TV-team slapp et klipp av situasjonen fra en tidligere usett vinkel, ble det klart at det faktisk var straffe, og at seieren var fortjent. I mellomtiden hadde dommeren blitt truet på livet.

– Hva om noe lignende skjer i år?

– Hehe! Det tror jeg vi skal klare å unngå. Arrangementet blir nok av en såpass lystig sort at fjerdedommeren kan bruke tiden på å ta selfies med spillerne. Dette skal være en kamp til glede for publikum, svarer Alapnes og ler.

SELFIES: Fjerdedommer i omkampen, Øyvind Alapnes, håper å få sikret seg et par selfies med spillerne underveis.

Piker, vin og sang

– Hvem tror du vinner?

– Det må bli Norge. Brasilianerne har nok ennå fotball i seg, og vil nok prøve å få det ut i beina, men jeg tror de har spist litt for mye god mat. De vil nok likevel by på pen fotball og tekniske lekkerbisker som vil glede, men tempoet blir nok lavt, sier han.

Det er TIL-speaker Jørgen Hjertsen enig i.

– Ronaldo har blitt en god og rund klump. Han la livsstilen kraftig om etter fotballkarrieren: Der i gården tror jeg det er mer piker, vin og sang enn trening. Carlos har også blitt en større utgave av seg selv, noe som nok vil gagne Norge. Jeg vet at flere av gutta våre ligger i hardtrening nå for å være i best mulig form til kampen, sier han.

I likhet med Alapnes, har også Hjertsen fått æren av å bidra under kampen.

– Det blir en sinnssyk opplevelse å se og presentere de guta man satt og fulgte på TV for 20 år siden. Det er folk jeg har sett opp til i mange år: Roberto Carlos med venstrelegga, Ronaldo og selvfølgelig de norske gutta som igjen får anledning til å ta brasilianske skalper, forteller han.

Han gleder seg til å innta det tekniske rommet på Ullevaall.

– Ikke til forkleinelse for TIL og Alfheim, men Ullevaall er noe helt for seg selv. Tenk å få sitte der og annonsere et norsk mål mot Brasil, sier han og gliser.

Hjertsen minnes godt dagen Norge slo Brasil, og håper på et lignende drama i sommer.

– Da satt jeg hjemme i Drammen. Jeg er en rolig og sindig type, men da Brasil gikk opp til 1-0, ble jeg så sur at jeg måtte gå ut på trappa for å lufte meg. Heldigvis snudde det hele, forteller han.