En pantering, eller et panterekkverk, er en innfatning som festes på søppelkasser, slik at tomgods og pant kan settes fra seg, istedenfor å kastes. På den måten kan de som panter flaskene ta dem rett fra rekkverket, og ikke lete seg gjennom søppelkassa.

I oktober 2016 ønsket Arbeiderpartiets Ragni Løkholm Ramberg og Marta Hofsøy seg en panteordning på byens søppelkasser. Ett og et halvt år senere er det første «panterekkverket» på plass i Tromsø.

– Hva føler du, nå som panteordningen omsider er på plass?

– Jeg synes det er veldig deilig. Det er kjempefint å se at vi endelig har kommet dit at det er på plass. Det er ikke en stor politisk sak, men en bitte liten endring som er synlig og som samtidig minner folk på at det å pante.

Små kostnader

– Men ett og et halvt år for å få det på plass, er ikke det lang tid?

– Vi er ikke så tett på administrasjonen, så jeg vet ikke helt hvordan den bakenforliggende prosessen har vært, men ting tar tid og slik er det. Jeg er bare veldig glad for at det nå er på plass.

Ifølge Ramberg var det enkelt å få folk med på vedtaket.

– Det hadde ikke trengt å være et vedtak engang. Det er en god idé med små kostnader. I tillegg er det i tråd med min hellige overbevisning om at det er enkelt å forandre verden. Tiltaket skriver seg for øvrig også fint inn i rekken over tiltak som gjør det enklere for alle å ta vare på planeten vår.

Det offentliges ansvar

– Var det mange som kastet flaskene rett i søpla?

– Ikke som jeg vet. Det er likevel spesielt hyggelig for dem som panter flaskene fra søpla. De får en enklere jobb og det blir lettere for flere å pante. Jeg vil si at dette er en liten, men hyggelig endring som har kommet på plass, som minner folk på å pante både hjemme og i sentrum sier Ramberg.

Hun mener det er det offentliges ansvar å tilrettelegge for at folk er miljøvennlige.

– Det offentlige må hele tiden gjøre sitt for at vanlige borgere skal kunne leve klimavennlige liv så lett som overhodet mulig. Det er den viktigste oppgaven vår når det kommer til klima og miljø.