I vinter vedtok politikerne i kommunestyret at Prostneset Park skulle realiseres, og det ble bevilget en ramme på 84 millioner kroner.

Dette vedtaket har ikke overlevd den tøffe økonomiske situasjonen kommunen er i – og administrasjonen har nå jobbet fram et «light-prosjekt» for parkanlegget som er blitt 23 millioner kroner billigere.

Slipper å ta opp lån

Da slipper kommunen å ta opp ekstra lån – og kan holde seg innenfor allerede bevilgede midler. I tillegg er bidrag fra nabogårdeierne redusert fra seks til 2,5 millioner kroner.

STORSTUE: Bussoppstillingsplassen på Prostneset skal få nytt dekke – blant annet gatestein – og bli utstyrt med lekeapparater og andre tilbud til barn og unge. – Det vil også bli en ny storstue der det kan holdes konserter og lignende, sier parksjef Håkon Gjertsen. Foto: Ronald Johansen

– Vi mener at vi får oppfylt de viktigste prioriteringene i den opprinnelige planen og får en flott park likevel, sier leder for Park i Byutviklingsavdelingen, Håkon Gjertsen.

I de opprinnelige planene skulle hele området i triangelen Kirkegata, sjøkanten og fortauene på sørsiden av Roald Amundsens plass oppgraderes.

Fjernet tre større kostnader

Nå er tre store punkt plukket ut av de opprinnelige planene:

• Oppgradering av grøntarealene i den «grønne triangelen» rundt Roald Amundsen-statuen.

• Bygging av nye og isfrie fortau langs Kirkegata og Sjøgata foran Nord-Norsk Kunstmuseum og det gamle Havnebygget («Dampen»).

• Nye fortau i Sjøgata langs den gamle «Telegrafen» bort mot Bankgata.

VEDTOK PLAN: I februar vedtok kommunestyret at man skulle bruke 84 millioner kroner på Prostneset Park. Nå vil de få ta stilling til en nedskalert versjon – som har et totalbudsjett på 51 millioner kroner. Foto: Christer Pedersen

– Vi tar ut parkanlegget rundt Roald Amundsen fordi det er i relativ god stand. Vi er ikke nødt til å ta det nå, sier Gjertsen.

Usikkerhet om bygg

Han sier at det trolig vil være mulig å oppgradere grøntarealene litt om litt innenfor de vanlige årlige driftsmidlene.

Fortauene langs Kirkegata og i Sjøgata er løftet ut av prosjektet fordi det er usikkerhet rundt hva som vil skje med kunstmuseet og «Dampen».

– Huseierne – blant annet Statsbygg – har planer for byggene som ennå ikke er avklart. Da vil det være dumt å investere store midler der, sier Gjertsen.

Området rundt «Telegrafen» er også i støpeskjeen med tanke på hvordan eiendommen skal oppgraderes.

Ny «storstue»

– Området hører direkte sammen med Kirkeparken, så vi hadde håpet på å få det oppgradert i forbindelse med dette. Imidlertid vil vi prøve å finne annen finansiering for det vi må gjøre der, sier parksjefen.

Det som imidlertid gjenstår i prosjektet er en total oppgradering av dagens bussoppstillingsplass.

BEHOLDES SLIK DEN ER: Grøntarealene på Amundsens plass skulle få et kraftig ansiktsløft, men i det nye forslaget vil dagens «triangel» beholdes uforandret.

Der skal det bygges leke- og rekreasjonsområder.

– Det vil også være en ny storstue for kommunen, blant annet vil det kunne gjennomføres konserter og andre arrangement her, sier Gjertsen.

Isfritt til terminalen

Fortauene langs «Gullhotellet» og Berg-bygget skal også oppgraderes. De skal få nedgravd fjernvarme slik at de blir isfrie.

– De skal ses i sammenheng med Kirkeparken og Storgata. Det skal være mulig å gå helt fra Storgata ned til havneterminalen på isfrie gater, sier Gjertsen.

Saken om Prostneset Park skal opp til politisk behandling i neste ukes formannskapsmøte. Deretter skal prosjektet til behandling i kommunestyret i slutten av måneden.

Om politikerne vedtar å gå videre med planene vil Prostneset Park kunne være ferdige i 2020.