Til høsten er det byggestart for «Skir»-prosjektet på Strandkanten, og de prosjekterte boligene ligger ute for salg. Hvis du er mellom 18–35 år og kjøper en av de åtte toromsleilighetene i prosjektet, så har du muligheten til å få doblet sparepengene dine.

– I det øyeblikket vi varsler byggestart i september eller oktober, kan unge boligkjøpere begynne å spare på en egen konto hos oss. Du kan spare inntil 5.000 kroner i måneden helt fram til overtakelse, og da matcher vi det beløpet du har spart, forklarer Ingvild Bratterud, salgssjef i Peab Eiendomsutvikling.

– Dobler pengene dine

Bratterud sier at bakgrunnen for spareordningen er at mange unge ikke har den nødvendige egenkapitalen som skal til for å kjøpe sin første bolig.

– De har gjerne jobb og god betalingsevne, men har ikke hatt tid til å opparbeide seg den egenkapitalen som trengs, sier hun.

Hovedregelen er 15 prosent av kjøpesummen, men banken kan legge til rette for at egenkapitalen kan være litt mindre. Toromsleilighetene i «Skir» ligger på 2,6 millioner og med 5.000 kroner i måneden, vil man etter to år har spart 120.000 kroner. Når Peab da legger samme sum på bordet så har du 240.000 kroner i egenkapital, altså nesten ti prosent av kjøpesummen.

– Vi mener dette er en kjempegod sparemåte. Du dobler pengene dine, i tillegg til at du får med deg eventuell boligprisøkning i løpet av denne toårsperioden, sier Bratterud.

Først i Norge

I utgangspunktet gjelder det åtte toromsleiligheter i dette ene prosjektet, men Bratterud er åpen for at ordningen kan utvides hvis det viser seg å ha ønsket effekt.

– Så vidt vi vet er vi de første som kommer ut med et slikt spareprodukt, og hvis tilbudet slår an så vil vi helt klart vurdere å gjøre det på flere prosjekter også.

«SKIR» på strandkanten: I dette boligprosjektet er det åtte toromsleiligheter satt av til PEAB Boligspar, hvor unge mellom 18–35 år kan få doblet egenkapitalen sin. Illustrasjon: Peab Eiendomsutvikling Nord AS

– Et godt tilbud

Ruth Norstrøm i DNB Eiendom mener at ordningen til Peab høres ut som et godt tilbud for dem som skal etablere seg på boligmarkedet.

– Her får man god avkastning på pengene sine, men det er ingenting som er gratis og jeg tenker at prisen man betaler er hensyntatt i utsalgsprisen som leilighetene i Skir-prosjektet har, sier hun.

Ifølge Norstrøm har Skir høyest kvadratmeterpris på hele Strandkanten med rundt 70.000 kroner per kvadratmeter, noe som ligger cirka 10.000 kroner høyere enn andre prosjekter i området.

– Det er ingen som gir fra seg penger, men dette er et godt tilbud til førstegangsetablerere. De nye boligforskriftene som krever 15 prosent egenkapital for å få boliglån har skapt et klasseskille mellom de som har foreldre som kan hjelpe og de som ikke har det, og dette kan være en smart løsning for dem som trenger hjelp til å skaffe seg sin første bolig, mener Norstrøm.