Lørdag postet Tromsø kommunes ordfører, Kristin Røymo (Ap), et innlegg på Facebook om at hun ikke vil stille til gjenvalg etter at hennes ordførerperiode er over høsten 2019.

Dette til tross for at hun senest i vinter varslet om at hun kom til å stille til gjenvalg som ordfører.

- Et tap for politikken i Tromsø

Jarle Aarbakke, varaordfører i Tromsø kommune, mener det står respekt av Røymos valg.

- Aller først så har hun gjort et personlig valg som det står respekt av, og jeg ønsker henne alt mulig lykke til med veien videre. I tillegg skal det sies at hun har gjort-, gjør-, og skal gjøre en kjempejobb for kommunen som ordfører. Hun har et godt engasjement, god erfaring og mye kunnskap. I lys av dette, så er det et tap for politikken i Tromsø. Det vi må sørge for nå, i løpet av den tiden fram mot valget, er å finne måter på å kompensere at hun har trukket seg, forteller varaordføreren.

- Ble du overrasket da du fikk høre at hun skulle trekke seg?

- Både ja og nei. Hun sa for en stund siden at hun ville vurdere å trekke seg. Hun har uansett tatt et valg som det står respekt av.

Aarbakke håper man får se Røymo gå inn hoveddøren på Rådhuset igjen i fremtiden.

- Hun er en kvinne som er i midten av livet. Med den kunnskapsoppbyggingen og den erfaringen hun har, så håper jeg det ikke er det siste vi hører fra henne.

KOMMENTAR: Arbeiderpartiets kollaps i Tromsø

- Fått lite «creds»

Oddbjørn Eidissen, leder i Arbeiderpartiet Tromsø, ble overrasket da han fikk høre at Røymo ikke ville stille til gjenvalg.

- Hun har ikke ytret noe overfor meg om dette, sier Eidissen.

- Jeg har ikke fått snakket med henne selv. Dette er en beslutning hun har tatt med sine nærmeste, og det står det stor respekt over. Det er flott at noen tenker på sine medmennesker, så jeg har et avslappet forhold til at hun har tatt det valget.

Lederen mener Røymo har fått for lite positive tilbakemeldinger på det hun har gjort som ordfører.

- Hun er et flott menneske og har gjort mye bra. Hun har nok fått for lite «creds» for det som har skjedd. Man får se i den nærmeste framtiden om hva som skjer videre. Om det er noe hun har ledet som får positivt resultat, så vil andre få en annen oppfatning om henne som leder og menneske.

(for abonnenter)

Oddbjørn Eidissen

- En veldig tøff post

Ragni Løkholm Ramberg synes det er veldig synd at Røymo ikke stiller til gjenvalg.

- Jeg skjønner de private grunnene hennes og man må ha forståelse for det valget hun har tatt. Det er synd for byen og for partiet. Jeg skulle gjerne ha sett at hun tok en periode til.

Ramberg hadde en følelse på at Røymo kom til å trekke seg fra gjenvalget.

- Jeg visste om at familien hennes skulle vokse, så jeg hadde en følelse om at det ikke var en så stor selvfølge for henne å stille som ordførerkandidat i neste periode.

- Å være ordfører er en veldig tøff post å ha. Uansett hvor mange timer man setter av til å være ordfører, så er det ikke nok. Når man i tillegg får en slik oppgave som hun har fått nå på toppen av det hele, så blir det i hvert fall ikke nok tid.

Ragni Løkholm Ramberg

- Ap kommer til å klare seg

Brage Larsen Sollund var ikke klar over at Kristin Røymo hadde tenkt til å trekke seg fra gjenvalget.

- Det er veldig synd. Jeg skulle gjerne sett at hun skulle fortsette. Samtidig er det fire år man sier ja til, og det er ikke en åtte til fire-jobb, så jeg forstår den personlige grunnen hennes.

- Hva tror du dette har å si for Arbeiderpartiet og Tromsø som by?

- Jeg tror både byen og Arbeiderpartiet kommer til å klare seg, men jeg skulle gjerne sett at hun hadde stilt som ordførerkandidat i neste periode. Hun har stått for mange gode prosjekter, og har stått fram i upopulære avgjørelser.

Brage Larsen Sollund