Asbjørn Krantz jobbet som advokat i Tromsø, da han i august 2007 ble arrestert og siktet for grov narkotikakriminalitet. Siktelsen frafalt, men Krantz ble tiltalt for å ha motarbeidet politiets arbeid ved å advare en mistenkt i saken. I både tingretten og lagmannsretten ble Krantz enstemmig frifunnet, men ryktet hans var ødelagt, og klientene forsvant som dugg for sola.

– Fremstår alvorlig

Krantz beskriver at det var knusende å bli stemplet som «narkoadvokat», og forteller at saken hans var belastende både personlig og profesjonelt.

– Kundetilfanget stoppet helt opp. Jeg gikk fra millioninntekt til null over natta. Men også på et privat plan var det forferdelig. Det var veldig tungt å stå i en sånn sak.

Han følger med interesse saken om de to Tromsø-advokatene som nå er siktet for narkotikakriminalitet.

– I og med at de blir varetektsfengslet i to uker, forstår alle at det er en veldig alvorlig sak. Jeg var kun 30 timer på glattcella, før jeg slapp ut. To uker er lenge å sitte i varetekt, og jeg føler med dem.

Har jobbet med advokatene

Krantz er godt kjent med de to advokatene som nå er siktet.

– Jeg har jobbet både med og mot begge to i retten, og kjenner de godt profesjonelt, men ikke privat. Jeg håper virkelig ikke det de blir beskyldt for stemmer. Det er i så fall en tragedie. Hvis folk har en så fin og god utdanning og ødelegger det med noe sånt, så er det forferdelig for både for dem, deres familier og for deres kollegaer. De risikerer uansett å få evigvarende riper i lakken. Da er man skadet for livet, sier han.

Krantz har ikke advokatbevilling i dag, og opplyser at han ikke har planer om å aktivere advokatbevillinga, fordi han føler seg ferdig med advokatyrket.

(for abonnenter)

«Folkedomstolens fordømmelse»

Det mest krevende for Krantz var det han beskriver som «folkedomstolens fordømmelse», etter mediene omtalte saken hans. Han mener derfor man skal være forsiktig med å forhåndsdømme noen.

– Jeg visste at jeg var uskyldig, og det kom fram i både straffesakene og erstatningssakene i ettertid. Men man blir fratatt verdigheten. Som advokat er man en medvirker i et rettssystem hvor tillit og verdighet er viktig. Hvis man plutselig blir mistenkt for noe svært alvorlig, føler man alle ser på deg med et nytt blikk.

– Forbanna tøft

Lang behandlingstid gjør også at det kan ta lang tid å få renvasket navnet sitt, mener Krantz.

– Jeg var narkosiktet i ti måneder. Saken lå bare på bordet hos politiet i lang tid. Samtidig stupte forretninga mi, jeg mistet boligen på tvangssalg, og det var sårt. Man blir tatt fra alt. Verdighet, venner og penger. Jeg hadde god inntekt, og plutselig måtte jeg rulle rundt i en rusten gammel golf. I en sånn situasjon føler man at alle flirer av deg og snakker bak ryggen din. I samfunnet i dag, hvor mye handler om å fremstå vellykket, er det tungt å gå gjennom noe sånt. Så jeg føler med de to advokatene som er siktet, for de kan få det forbanna tøft.

Eksadvokaten understreker at han forståelse for at politiet må gjøre jobben sin, og mener at det er riktig å prioritere grov narkotikakriminalitet.

– Når man er i «gamet» som advokat er man utsatt. For når man har straffesaker som advokat har man nødvendigvis omgang med folk som kan være involvert i alvorlig kriminalitet. Man risikerer, som jeg opplevde, å bli mistenkeliggjort.