I oversikten, som SSB har utarbeidet på bestilling fra Huseiernes Landsforbund, ligger Tromsø kommune på 166. plass (rangert fra dyrest til billigst, journ.anm.) i den totale oversikten over landets kommuner. Eiendomsskatten har gått ned, mens de kommunale gebyrene har økt. Samlet sett kunne kommunens innbyggere oppleve en nedgang.

Eiendomsskatt reduseres

Midt på treet: Denne oversikten fra Huseiernes Landsforbund viser at Tromsø kommune er den femtende dyreste kommunen i Troms fylke å bo i.

I Tromsø lå den beregnede eiendomsskatten for 2018 på 5.190 kroner. Det er 11,3 prosent ned fra året før.

Til sammenligning hadde våre kommunenaboer i nord, Karlsøy kommune, en beregnet eiendomsskatt for 2018 på 9.360 kroner, og var med det den kommunen i Norge med høyest eiendomsskatt.

Kommunale gebyrer øker

Kommunens kommunale gebyrer lå på 11.859 kroner for 2018. De kommunale gebyrene økte med 2,3 prosent fra 2017.

Kanskje litt oppsiktsvekkende er det vår felles Troms-kommune, Sørreisa, som er den billigste kommunen i hele Norge. Der lever innbyggerne uten eiendomsskatt, og har kommunale gebyrer på 7.315 kroner.

De samlede gebyrene og skattene førte til at Tromsø var den 15. dyreste av de 24 kommunene i fylket.

Utfordrer kommunene

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten Andreas Meyer, sier det er flere grunner til at de presenterer denne oversikten.

– Når du utfordrer kommunene på dette, så vil de alltid unnskylde seg, sier Meyer.

Han sier de har sett på kommuner som grenser til hverandre, og hvor man må anta at rammebetingelsene er like.

Utfordrer kommunene: Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund ønsker med denne oversikten å utfordre kommunene til å se hvordan de kan drive mer effektivt og i mindre grad lempe kostnader over på innbyggere gjennom skatter og avgifter.

– Når du får så store forskjeller da, er det en bekreftelse på, i tillegg til naturlige forklaringer, at det rett og slett er store forskjeller i effektivitet, interessen og engasjementet for å fremstille disse tjenestene på en smart måte slik at kostnadene ikke blir unødvendig store, sier han.

– Derfor sier vi at kommunepolitikerne i de ulike kommunene i Troms må stille seg spørsmål om hva de kan gjøre for at kostnadene skal gå ned, legger han til.

– Oversikten synliggjør den store ulikheten kommuner imellom, og synliggjør at de som jobber smart bidrar til å holde kostnadene nede, slår han fast.

Meyer kan ikke si noe spesifikt om skatte- og avgiftsnivået i Tromsø, men han roser reduseringen av eiendomsskatten.

– Når så mange kommuner øker eiendomsskatten, og flere innfører eiendomsskatt, så skal de kommunene som reduserer eiendomsskatten ha stor ros og anerkjennelse for det, sier han.

Ønsker å være attraktiv

Ordfører Kristin Røymo er fornøyd med hvordan kommunen kommer ut i oversikten.

– Det er den totale regningen som har betydning for husholdningsøkonomien. De tallene som er kommet nå er veldig gode tall, fordi de sammenligner det «trykket» på et ryddig vis, forklarer Røymo.

– Når det koster mer å etablere seg her enn i store deler av resten av Norge, da er det viktig for oss at vi har et akseptabelt nivå, og det viser denne oversikten at vi har, fortsetter hun.

Fornøyd: Ordfører i Tromsø, Kristin Røymo, er fornøyd med de tallene som ble lagt fram i dag.

Røymo legger samtidig vekt på at byen er i vekst, og ønsker å være et attraktivt sted å bo og flytte til.

– Alle byer og kommuner kjemper om å være attraktive for sine innbyggere. Da får du en positiv kraft i alle endene av bildet. Når vi ser denne oversikten, så gjør vi en vurdering av vår effektivitet, sier hun.

Huseiernes Landsforbund håpte med oversikten å inspirere kommunene til å være mer effektive, og spare innbyggerne for unødvendige kostnader. Det kan Røymo være enig i.

– Det inspirerer, og det er et ekstremt viktig budskap. Som kommune så forvalter vi fellesskapets ressurser, og det skal vi gjøre på en lønnsom måte, forteller hun.

Hun trekker fram at eiendomsskatten, som ble redusert i år, har gjort det billigere å leve i kommunen.

– Vi jobber for å redusere eiendomsskatten, og vi er veldig glad for at vi fikk til å gjøre det allerede i fjor.

Røymo setter pris på rosen fra Meyer i Huseiernes Landsforbund.

– Vi takker for den rosen med varmt hjerte.

Dyrere enn de største byene

For landet sett under ett, var Tromsø kommune den 166. dyreste kommunen å bo i, med hensyn til kommunale gebyrer og eiendomsskatt. Byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger var billigere å bo i enn Tromsø.

Av våre naboer i nord, kan vi skryte av å være en billigere by å bo i enn for eksempel Bodø. Bodø har lavere kommunale avgifter, men dyrere eiendomsskatt. Vi er også en billigere by å bo i enn fylkets nest største by, Harstad. Gitt de samme faktorene, vil bodøværingene og harstadværingene spare henholdsvis 1.594 og 551 kroner i året på å flytte til Tromsø, sett bort fra alle kostnader knyttet til salg av hus, flytting og etablering i ny by.

For ordens skyld, beregningene til SSB er gjort med en standard bolig på 120 kvadratmeter.