Mira-Maria Kröger er 26 år gammel, og studerer medisin på Universitetet i Tromsø. Når noen spør henne hvor hun kommer fra, svarer hun med den største selvfølgelighet Tromsø. Det er her hun er født og oppvokst.

Likevel stopper ikke spørsmålene der. «Men hvor kommer du egentlig fra?», har blitt et naturlig oppfølgingsspørsmål.

Det er først når hun forteller at faren hennes er fra Somalia, at brikkene faller på plass hos motparten.

– Det er nesten som om man heller skulle spurt hverandre om hvor foreldrene deres kommer fra. Jeg forstår at det høres rart ut for andre, men for meg ville det vært mer naturlig. Jeg er jo stolt av at faren min er somalisk, men jeg kommer ikke derfra, sier Kröger når iTromsø møter henne.

Ubehagelig opplevelse

Etter en ubehagelig opplevelse på byen, bestemte hun seg for å skrive et blogginnlegg om temaet.

Der skriver hun om hvordan et møte med en somalisk gutt førte til en dramatisk slutt på kvelden, da Kröger som vanlig insisterte på at hun hadde sitt opphav i Tromsø. Situasjonen kom ut av kontroll, og den unge mannen ble eskortert ut av lokalet.

– Jeg tror han mente at jeg ikke var somalisk nok. Det handler vel om kultur, tenker jeg. I hans øyne hadde vi en tilhørighet til hverandre, men jeg var ikke helt mottakelig for det. Det var sikkert veldig vanskelig for ham å forholde seg til, forteller Kröger.

Annerledeshet

Det var først i barnehagen Mira-Maria Kröger ble bevisst på at hun var «litt annerledes enn de andre».

– Jeg husker at vi en dag skulle snakke om hvordan noen var annerledes enn andre, og det kom fram at jeg hadde en annen hudfarge. Jeg ble helt sjokkert! Dette var ukjent for meg. Da jeg kom hjem fra barnehagen den dagen, var jeg så sint på mamma. «Hvorfor har ikke du fortalt meg at jeg er ikke er som de andre?», spurte jeg. Det var første gang jeg forsto at jeg så litt annerledes ut enn de fleste av vennene mine, minnes Kröger.

Til tross for den sjokkerende oppdagelsen i barnehagen, har 26-åringen aldri følt at hun skiller seg ut på grunn av hudfargen sin.

Det var sjelden et tema hjemme, og heller ikke noe hun hadde behov for å diskutere med moren, som hun vokste opp med i Tromsø.

I løpet av oppveksten har hun hatt lite kontakt med faren, og den somaliske kulturen for øvrig.

– Jeg har bodd i Tromsø hele livet, og det å være herfra er en del av min identitet. Det ville sikkert vært annerledes, dersom jeg hadde hatt kontakt med faren min. Da ville jeg nok hatt et større ønske om å favne om den kulturen. Men jeg kan ikke mer om Somalia enn gjennomsnittet. Altså, jeg lærte meg nettopp hva som er hovedstaden i Somalia, forteller Kröger lattermildt.

Sunn nysgjerrighet

Mira-Maria Kröger forklarer at hun trengte å skrive om temaet, for å samle tankene sine.

Hun ønsker at man skal kunne snakke om denne problematikken, selv om det kan føles både sårt og ubehagelig.

I hennes øyne er det sunt å være nysgjerrig på hverandres opphav, men det plager henne å bli plassert i en bås hun ikke føler seg hjemme i.

– Det er mange som først føler at de har fått svar på spørsmålet om hvor jeg kommer fra, når jeg forteller at faren min er fra Somalia. Da er det som om brikkene faller på plass for dem, men for meg blir det feil svar. Det er dette ordet «egentlig» som er vanskelig. Det føles som en mangel på aksept for at jeg faktisk er fra Tromsø, forteller Kröger.

– Kanskje det finnes en bedre måte å stille dette spørsmålet på. Jeg vet ikke hva det skal være, men kan vi finne et godt uttrykk sammen? spør Kröger.