100 år etter avreise vender polarskuta Maud hjem:

Da Amundsen satte kursen mot Polhavet – ble konjakktønna liggende igjen i Tromsø

I 1918 var Maud i Tromsø for å laste opp proviant til ekspedisjonen i Polhavet. Ei konjakktønne ble trillet i land under en fest, og endte opp hos ishavsmannen Alfred Nilsen på Ringvassøya. I dag står tønna på Polarmuseet.

PÅ LÅN TIL POLARMUSEET: Nils Nilsen (77) fant konjakktønna da han gikk gjennom farens eiendeler da Alfred Nilsen døde i 1967, og låner den nå bort til Polarmuseet. – Så vidt vi kjenner til er dette den eneste tønnen av sitt slag, men jeg er sikker på at det ligger mange andre skatter rundt omkring på loft og i naust i Norge, sier museumsrådgiver Ann Eileen Lennert.  Foto: Frank Lande

pluss

I juli 1918 ankom Roald Amundsen Tromsø for å mønstre på polarskuta Maud. Skuta ble sjøsatt i Vollan i Asker 7. juni 1917, og var spesialbygd for Amundsens polarferd med kurs for havet nord for Sibir i perioden 1918–1921.