Dansere, skuespillere, kostymemakere, maskører, koreografer og en Oscar-nominert regissør vandrer rundt omkring og skaper liv og røre på Hålogaland Teater i disse dager for å øve til forestillingen «Sykle i snøstorm» som har premiere 15. september.

– Det er et slags kreativt kaos her nå med så mange ting som skjer på engang. Denne uken kom danserne inn, og det kommer flere aktører inn etter hvert som premièren nærmer seg. Hele huset tas i bruk og alle folkene som jobber her, i tillegg til mange andre. Det blir nok første og siste gang vi gjør noe så stort og omfattende som dette, sier Anika Mackenroth, markeds- og kommunikasjonssjef ved teatret.

Rektoren syklet i snøstorm

Ideen til forestillingen ble født i forbindelse med UiTs 50-årsjubileum. Likevel omhandler ikke forestillingen bare universitetet, den setter også søkelyset på viktigheten av kunnskap med hovedvekt på de tre temaene klima, ressurser og rettigheter.

Likevel, tittelen henspiller direkte på oppstarten av Universitetet i Tromsø.

– Det ble sagt at den første rektoren (Peter F. Hjort journ.anm.) ble observert syklende i snøstorm, det sier mye om hvordan det var å starte et universitet her, sier Mackenroth.

Fest på fiskemerde

Det er plass til 210 publikummere på hver forestilling, og de vil deles i grupper underveis. De ulike delene av forestillingen utspiller seg på seks arenaer i og utenfor teatret. En av disse arenaene er en fiskemerde som er satt opp utenfor teaterbygget, ene og alene for denne forestillingen.

– Når 210 publikummere og en hel del andre folk skal ut og være på en fiskemerde ligger det en hel del logistikk og HMS til grunne, sier Stein Sebastian Fredriksen, markeds- og informasjonsrådgiver og ler.

Hulelignelsen

Totalt står 29 personer på scenen, men det er bare en brøkdel av de involverte i den gigantiske produksjonen. I kulissene står scenograf Ane Elene Johansen og jobber med en tunnel som skal fungere som en passasje til de ulike scenene.

– Der har jeg valgt å ta i bruk hulelignelsen til Platon som på et vis sier noe om forflytning som fysisk og mental oppdagelsesferd, sier Johansen.

– Vi har valgt å blant annet ta i bruk Hugin og Munin, kjent fra den tidligere universitetslogoen i forestillingen, forteller kostymedesigner Ann-Jorunn Pedersen og viser fram to masker som forestiller de to ravnene.

– Overveldende

Åsne Storli fra Tromsø er en av danserne som er med i forestillingen. Hun prøver kostymer, som skal være fra 60- og 70-tallet.

– Det er veldig artig og ikke minst overveldende å være med. Det har tatt noen dager å ta det hele innover seg, det er større enn noe jeg har vært med på tidligere, sier Storli, som er en av scenekunstnere som er hentet inn utenifra.

Regissør er Oscar-nominerte Petter Ness og koreograf er Un-Magritt Nordseth.

– Det er en fordel at vi er så mange folk, det er bare moro, sier Ness.

Om du også har lyst å se i kulissene er det omvisning på teatret lørdag.