Hjort var ordfører i det parlamentariske systemet i Tromsø fra 2011 til 2015. Etter å lenge ha sagt at han vurderer comeback, bekrefter han nå at han har gitt nominasjonskomiteen i Høyre tilbakemelding om at han ønsker å stille til valg som ordfører igjen.

– Jeg har brukt en del tid på å treffe beslutningen. Av alt jeg har gjort i mitt arbeidsliv, som nå begynner å bli langt, er det ingenting som har vært mer spennende enn å være ordfører i Tromsø, sier Hjort.

Ut mot Frp i 2015

I slutten av forrige periode skrev han et svært krast leserinnlegg, hvor han konkluderte med at Høyre ikke burde samarbeide med Frp.

«Jeg mener i det hele tatt at vi verken på lokalt eller nasjonalt plan burde gå i koalisjon med Fremskrittspartiet. Det handler ikke om at jeg ikke har respekt for mine kolleger fra Fremskrittspartiet. Det handler rett og slett om at deres politikk og verdisyn er for langt fra mitt eget.» skrev Hjort den gangen.

– Mener Hjort 2018 det samme som Hjort 2015?

– Det kan vel tenkes at Hjort har utviklet seg og blitt eldre og mer moden. Jeg har tenkt en del over samarbeid med Frp, og i mitt hode har lokalpolitikere i Tromsø et overordnet mandat, nemlig å fremme Tromsøs innbyggere og næringsliv, og sørge for at de har det så godt som de kan ha det. Det fordrer samarbeid innen blokkene, men også på tvers av blokkene. Å si at man ikke vil samarbeide vil være å sabotere «the mission», poengterer Hjort.

– Jeg har stor respekt for og er glad i Frp-representantene jeg har jobbet med, og samarbeider gjerne med dem. Jeg er glad i både Anni Skogman, Britt Hege Alvarstein og Kristoffer Kanestrøm, og vet at verdisynet deres er på stell. Også Jan Blomseth kan jeg samarbeide med, selv om vi har vært i tottene på hverandre.

– Ikke stor betydning

– 2015 sa du at man ikke burde samarbeide med partiet på lokalt eller nasjonalt plan. Det står du altså ikke lenger inne for?

– Det leserinnlegget må sees i lys av en asyldebatt. Og når det kommer til asylpolitikken og spesielle personer fra Frp er det et faktum at vi står veldig langt fra hverandre. Når det kommer til nasjonalt plan vil jeg personlig foretrekke å samarbeide mot sentrum. Men det har slik jeg ser det ikke særlig stor betydning for lokalpolitikerne.

– Vil du beklage dine uttalelsene overfor Frp?

– Hvis jeg blir Høyres ordførerkandidat er det naturlig at vi møtes og snakker sammen, og hører hva som er utfordringene. Men det blir prematurt å forskuttere konklusjonene av de diskusjonene.

Privat næringsdrivende

Hjort sier hans jobb som advokat også har vært med i vurderingen om han skal stille igjen.

– Jeg er selvstendig næringsdrivende, og det betyr at etter fire år som ordfører er det ingen jobb som står og venter på meg, og heller ingen klienter. Det er også et økonomisk aspekt her. Lønnen som ordfører vil være betydelig lavere enn hva jeg har i dag, men er mer enn god nok, forsikrer Hjort.

I Tromsø tjener ordføreren like i overkant av en million kroner.

– Siden du tar det opp, hva tjener du i dag?

– Det er litt sløvt, men det vet jeg faktisk ikke helt. Jeg tjener mer enn hva jeg eventuelt vil gjøre som ordfører. Fordelene med å være ordfører er likevel betydelig større enn ulempene med å gå ned i lønn. Det er viktig å ha nok, slik at man kan ha et godt liv, men alt mer kan bli til bryderi.

Formannskapsordfører

Da Hjort var ordfører sist var det i en byrådsmodell. Etter alle solemerker ser det ut til at Tromsø kommer til å bevare formannskapsmodellen de gikk tilbake til, noe som betyr at Hjort vil få en helt annen rolle som ordfører i 2019 enn han hadde forrige periode, skulle han bli valgt.

– Det blir en annen politisk modell, men det ser jeg på som en spennende ny oppgave. Samtidig skal man aldri undervurdere oppgaven med å fremme Tromsøs interesser der ute. Det er behov for å gripe fatt i den jobben igjen, for Tromsø har en selvskreven rolle som en viktig stemme regionalt og nasjonalt. Og etter min mening har det vært brukt innestemme for lenge.