Over halvparten av dem som passerer gjennom Ryaforbindelsen i dag vil få høyere kostnader enn det de betaler i dag. For dem som ikke forhåndsbetaler i dag, vil det bli billigere.

Standardiserer

Stortinget har besluttet å innføre nytt takst- og rabattsystem for bompengeprosjekter. I det nye systemet legges det opp til en standardisering av rabatter og fjerning av lokale særordninger.

Det er Statens vegvesen som, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, sørger for selve omleggingen, da dagens rabattsystem er svært komplekst, heter det i saksutredningen.

Statens vegvesen har nå utarbeidet det faglige grunnlaget, og saken oversendes politisk hold for behandling i formannskapet i neste uke.

Uten rabatt for tunge kjøretøy

For dem som reiser under takstgruppe 1, det vil si kjøretøy opp til 3,5 tonn, med brikke, økes minsterabatten fra 10 til 20 prosent. Samtidig vil rabatten for de med den beste autopass-avtalen reduseres fra 50 til 20 prosent.

Samtidig fjernes brikkerabatten for takstgruppe 2, altså for kjøretøy som er tyngre enn 3,5 tonn. I dag er taksten på 100 kroner både for takstgruppe 1 og takstgruppe 2. Rabatten justeres til 85 kroner for takstgruppe 1. Med 20 prosent rabatt blir det da 68 kroner å betale.

For takstgruppe 2 justeres taksten til 75 kroner.

Styret har sagt ja

I 2016 passerte omtrent 223 000 kjøretøy Ryaforbindelsen. 8 000 av disse var kjøretøy i takstgruppe 2. Passeringsinntekter var på 13,6 millioner kroner totalt. De foreslåtte takstene gir en inntekt på 13,8 millioner kroner samlet i 2018, med forventet trafikk.

Styret i Ryaforbindelsen AS sluttet seg til forslaget om nytt takst- og rabattsystem på styremøtet i mars i år.

Dersom dette blir vedtatt er virkningsdato fra høsten 2018. Saken skal behandles i formannskapet i neste uke.