Den 5. april i år satt Elena Drozdovskaya i stua i Hagavegen på Røstbakken. Plutselig kjente hun et kjempestort smell, og skvatt opp av sofaen.

– Jeg trodde krig hadde brutt ut, sier hun.

Hun forteller at smellet hun hørte kom fra sprengningsarbeidet som pågikk like ved.

Fikk ikke åpnet døra

Først skjønte hun ikke hva som hadde skjedd. Da hun forsøkte å gå ut for å se, fikk hun ikke åpnet døra.

– Jeg kom meg heller ikke ut av huset, fordi døra var kilt bom fast av eksplosjonen, forklarer Drozdovskaya. I mange dager etterpå måtte hun få hjelp fra forbipasserende til å åpne ytterdøren for å komme seg ut av huset.

OMFATTENDE SKADER: Murtrappa ned til kjellerinngangen har store skader.

Sammen med nabo Øystein Mathisen hevder hun at de har fått omfattende skader på husene etter sprengningsarbeidet. I tillegg hevder de at det aldri ble sendt ut nabovarsel i forkant av arbeidet.

Ødelagt hus

Drozdovskaya nevner blant annet vannlekkasjer, sprekker i murvegger og kilte dører.

Da hun tok kontakt med Einar Sørensen Maskinentreprenør AS, som utførte arbeidet like ved, fikk hun beskjed om at hun måtte kontakte forsikringsselskapet.

Forsikringsselskapet DNB Forsikring sendte en takstmann som konkluderte med at skadene hovedsakelig oppsto som følge av press fra fyllmasser og telehiv, ikke av sprengningsarbeidet.

Ingen vil hjelpe

Med bakgrunn i takstmannens rapport har ikke Drozdovskaya fått utbetaling fra forsikringsselskapet for å kunne reparere skadene.

– Jeg vet ikke hvem som kan hjelpe meg. Dersom huset fikk slike skader av frost og telehiv, som forsikringsselskapet hevder, tåler huset en vinter til? spør hun fortvilet. Hun gruer seg til frosten kommer.

KOM SEG IKKE UT AV HUSET: Elena Drozdovskaya kom seg ikke ut gjennom ytterdøra fordi den var blitt kilt fast. Takstmannen hevder dette var et resultat av at huset hadde seget over tid, hun mener at det kom som resultat av sprengningsarbeid.

Hun sendte så et brev til Tromsø kommune hvor hun ba om hjelp, men også der fikk hun til svar at det ikke var noe de kunne gjøre.

– Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort dersom jeg ikke hadde fått hjelp fra min sønn og mine gode naboer, forteller hun.

Har også skader på huset

Nabo Øystein Mathisen har også merket skader på huset. Han var ikke hjemme den 5. april, men merket med en gang at det hadde oppstått skader på huset hans også.

– Blant annet merket jeg da jeg kom hjem at også min dør hadde kilt seg, forklarer han.

Han fikk heller ingen utbetaling fra sitt forsikringsselskap, og begge lurer nå fortvilet på hva de kan gjøre med situasjonen.

Ikke sannsynlig

Jon-Egil Sørensen er daglig leder for Einar Sørensen Maskinentreprenør AS, og er uenig i at skadene kom fra sprengningsarbeidet.

– Huset er såpass langt unna at det var aldri regnet for å være i faresonen og vi anser det ikke som sannsynlig at skadene oppsto som følge av vårt arbeid, sier han, og påpeker at alt ble gjort etter forskriftene.

– Nabovarsel ble sendt ut, og rystelsesmålere ble plassert på de eiendommene som lå i faresonen, forklarer han, og påpeker at dette er en sak for forsikringsselskapet.

Trenger dokumentasjon

– I slike saker hentes det inn en uavhengig takstmann som fremstiller en rapport over skadene. I denne saken har vi med andre ord forholdt oss til en fagperson med kompetanse om denne type skader. Dette er helt vanlige rutiner for alle forsikringsselskap. Hvis vi skal omgjøre vår avgjørelse må vi få dokumentasjon på at fagvurderingen er feil eller at det er andre forhold som gjør at vi må vurdere saken på nytt, skriver Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank i e-post til iTromsø.